omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Vad vill du lära dig om trådlöst nätverk?

WiFi och trådlösa nätverk är ett spännande område! Dyk ner i kunskap om hur du gör ditt nätverk säkrare, hur du kan använda en trådlös brygga eller varför inte lära dig mer om hur du gör din skrivare trådlös via våra artiklar.

WLAN, en överblick

WLAN, Kommunicera utan sladdar

Lyssna på Spotify på balkongen, kika på foton från soffan eller hitta spännande recept på Internet från köket, allt utan en tråd.

WLAN, Kommunicera utan sladdar

Vad alla borde veta om WiFi

WiFi är den teknik som idag oftast används för att bygga upp trådlösa nätverk i hem eller på arbetsplatser.

Vad alla borde veta om WiFi

Snabbare med IEEE 802.11n och MIMO

Jakten på snabbare och bättre hårdvara är en jakt utan slut. Ibland är kliven gigantiska och ibland är de små, oavsett vilket går utvecklingen mot snabbare hårdvara alltid framåt. Detta gäller naturligtvis även nätverk, både de som är beroende av trådar och de trådlösa.

Om du inte redan bekantat dig med IEEE 802.11n, standarden för nästa generations trådlösa nätverk, är det hög tid att göra det nu.

Snabbare med IEEE 802.11n och MIMO

Trådlöst bredband

Det är dags att vidga synfältet och titta på det bredare begreppet "trådlöst bredband". Det finns en rad olika tekniker som idag kan erbjuda trådlöst bredband hemma, på kontoret, på stan och kanske till och med i skogen eller i båten där man vanligtvis inte tänker på bredband i första taget.

Trådlöst bredband

Generationsskifte, från IPv4 till IPv6

Idag är de flesta nätverk, både trådbundna och trådlösa, uppbyggda med IP för adressering. Idag används nästan uteslutande IP protokollet i version 4 men sedan ett par år tillbaka håller nästa version, IPv6, på att gro och göra sig redo att ta över efter IPv4.

Generationsskifte, från IPv4 till IPv6

WiMAX, IEEE 802.16

WiMAX är ett alternativ till WiFi som länge nämns i samband med byggnationen av större trådlösa nätverk. Vad är skillnaden mellan WiMAX och WiFi, är det helt olika tekniker eller är de i själva verket inte kusiner?

WiMAX, IEEE 802.16

Ordlista för WLAN och trådlösa nätverk

På omWLAN.se liksom i många andra sammanhang där WLAN och trådlösa nätverk diskuteras används en rad begrepp, ord och namn som kan vara främmande eller svåra att förstå. I ordlistan nedan har vi försökt samla de vanligaste begreppen och namnen.

Ordlista för WLAN och trådlösa nätverk

Hårdvara och prylarna i nätverket

Basstationen, spindeln i nätet

Navet i de flesta trådlösa nätverk är antingen en accesspunkt eller en trådlös router.

Enheter i ett trådlöst nätverk kan mycket väl kommunicera direkt med varandra. Det absolut vanligaste är dock att man använder en central basstation som kan dirigera trafiken på ett mycket bättre sätt.

Basstationen används i regel också för att koppla samman det trådlösa nätverket och ett trådbundet nätverk, exempelvis Internet.

Basstationen, spindeln i nätet

Bygg ut nätverket med en repeater

Ett vanligt problem i ett trådlöst nätverk är att accesspunkten inte lyckas täcka ett tillräckligt stort område.

Avståndet mellan accesspunkten och en del av enheterna som ska ansluta till nätet kan vara för stort och ibland gör tjocka väggar eller olika våningar att det är svårt att få tillräcklig täckning i nätverket.

Lösningen på dessa båda problem kan vara att använda en repeater.

Bygg ut nätverket med en repeater

Bryggor i nätverket

WLAN-bryggor hamnar ibland lite i skymundan när man pratar om trådlösa nätverk men faktum är att de är väldigt användbara.

Bryggor i nätverket

Fyra typer av antenner

Alla enheter som kommunicerar i ett trådlöst nätverk har någon form av antenn som skickar och tar emot radiosignalerna.

En antenn som är vald med tanke på hur det trådlösa nätverket ser ut har stor betydelse för styrkan och kvalitén i nätet.

Fyra typer av antenner

Gör skrivaren trådlös

När datorerna i nätverket är trådlösa är det så klart skönt att även kunna slippa sladden till skrivaren. Man slipper USB- och nätverks- sladdar och skrivaren kan placeras på ett centralt ställen där den är enkel att nå av användarna.

Gör skrivaren trådlös

Lagra i nätverket med ett NAS eller SAN

Man anser att behovet av lagring av datainformation i små och medelstora företag dubblas varje år. Uppdateringar av informationen sker ständigt och samma information behöver vara åtkomlig för anställda var de än befinner sig.

Om man vill låta flera användare ta del av en och samma information kan man använda nätverkslagring. Det betyder att det finns en separat hårddisk kopplad till nätverket som alla användare av ett nätverk kan komma åt och ta del av.

Lagra i nätverket med ett NAS eller SAN

Mota hoten i dörren med en brandvägg

Brandväggar är ett skydd mot hot från den virtuella omvärlden.

Brandväggen sitter som en vakt mellan det egna nätverket och det externa nätverket, vanligtvis Internet, där man hittar personer som man inte helt och fullt vet vilka de är och vad de vill.

Mota hoten i dörren med en brandvägg

Säkerhet och kryptering

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert?

En av de första artiklarna jag skrev på omWLAN.se för ett antal år sedan handlade om säkerheten. Säkerheten har alltid ansetts vara ett problem i trådlösa nätverk. I ett trådlöst nätverk behöver du ingen fysisk kontakt med nätverket, vilket också gör det svårare att skydda sig.

Idag ser det som tur bättre ut än när jag skrev den där första artikeln. Det finns betydligt bättre sätt att skydda sig idag än det gjorde för några år sedan.

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert?

Kryptera mera. WEP, WPA och WPA2.

WLAN och trådlösa nätverk är väldigt praktiskt och erbjuder en väldig frihet i att kunna klippa sladdarna. Med samma möjlighet får man tyvärr ett par andra problem på halsen. Säkerhetsaspekten är en av dessa.

Kryptera mera. WEP, WPA och WPA2.

Säkerhet i publika hotspots

När man ofta är ute och reser och rör på sig är det jättebra att kunna koppla upp sig mot nätet via någon publik WiFi hotspot för att läsa e-post, hämta dokument från jobbets intranät eller posta semesterfotona på bloggen. Hur är det då med säkerheten i dessa publika WiFi hotspots? Vilka är hoten, vad ska man tänka på och hur kan man skydda sig?

Säkerhet i publika hotspots

Stora fördelar med VPN

VPN är en förkortning för Virtual Private Network, som på svenska betyder virtuella privata nätverk. Förkortningen innebär att man bygger en insynsskyddad förbindelse mellan två eller flera nätverk och datorer över internet.

Utvecklingen av VPN har möjliggjort till exempel en anställd att kontakta företagets server även när hon är på resande fot och kan kommunicera, komma åt sin e-post och all information som finns tillgänglig för henne som anställd på företagets nätverk oavsett var i världen hon än befinner sig.

Stora fördelar med VPN

Det tådlösa hemmet

Det trådlösa hemmet är här

Vi är många som tidigare vävt fina spindelnät av sladdar för tv, nätverk, telefon och ljudkablar hemma, för att kunna koppla in tv-apparater, telefoner och datorer i vilket rum som helst. Sladdar genom väggarna, sladdar över vinden, sladdar längs väggarna. Inte undra på att det blir rörigt och svårt att hålla reda på och underhålla.

Idag finns det som tur är inte bara en utan två lösningar på detta problem i ett. Ett vanligt trådlöst Wi-Fi nätverk kan idag erbjuda dig att både slippa sladdarna. Nätverket kan dessutom ersätta alla dessa olika nätverk för datatrafik, telefon, musik och film med ett enda nätverk på ett enkelt och smidigt sätt.

Det trådlösa hemmet är här

Underhållning utan en tråd

Nästan dagligen dimper det ner nya spännande produkter på marknaden som kan spela upp musik och film och visa bilder i hela hemmet via det trådlösa nätverket. Allt fler digitalkameror, MP3 spelare och spelkonsoler får stöd för Wi-Fi för att kommunicera med varandra och tillsammans över det trådlösa nätverket.

Det är idag enklare än någonsin att köpa musik på Internet för att därefter ha tillgång till den i hela hemmet via ett trådlöst nätverk.

Underhållning utan en tråd

VoWLAN, Telefoni i WLAN

Fördelarna med IP telefoni målas idag upp av såväl operatörer som användare. Än mer spännande blir det naturligtvis när man tar tekniken ytterligare ett steg och gör den trådlös.

VoWLAN, Telefoni i WLAN