omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Gör skrivaren trådlös

När datorerna i nätverket är trådlösa är det så klart skönt att även kunna slippa sladden till skrivaren. Man slipper USB- och nätverks- sladdar och skrivaren kan placeras på ett centralt ställen där den är enkel att nå av användarna.

Berätta för dina vänner

Nätverksskrivare

Fler och fler ser idag fördelarna med en skrivare som ansluts direkt till nätverket. Skrivaren ansluts till nätverket på samma sätt som en dator och kan sen delas mellan datorer och andra enheter i nätverket.

Fördelarna med detta är många. Framförallt blir det enklare för fler att dela på samma skrivare. Skrivaren blir enklare att placera och kan med enkelhet placeras någonstans där den inte är i vägen och samtidigt är lättåtkomlig för alla användare.

Det finns flera sätt att ansluta en skrivare till det trådlösa nätverket.

Det enklaste alternativet är att redan från början köpa en skrivare med stöd för anslutning till ett trådlöst nätverk. Antalet skrivaren med den här möjligheten blir fler för varje år men det är än så länge ändå långt ifrån alla modeller som gess den här möjligheten.

Det andra alternativet är att köpa en skrivare med trådbunden, inbyggd, skrivarserver. Genom att använda en extra brygga kan man göra skrivaren tillgänglig över det trådlösa nätverket. Bryggan och skrivaren kopplas samman via en nätverkskabel och bryggan ser till att skrivarens trådbundna trafik blir trådlös.

Det tredje alternativet är att skaffa en extern, trådlös, skrivarserver. Om man har en skrivare helt utan möjlighet att koppla den till nätverket kan man köpa en extern skrivarserver. Skrivaren kopplas till skrivarservern via en USB kabel och går därefter att nå på det trådlösa nätverket.

Skrivare som ansluts direkt till nätverket

Det finns idag en hel rad skrivare, från flera olika tillverkare, som går att köpa med en inbyggd så kallad skrivarserver, som gör det möjligt att ansluta skrivaren till nätverket. Skrivare med nätverksanslutning är oftast lite dyrare än likvärdiga modeller som ansluts till en dator via en USB kabel.

Att ansluta till en dator till en nätverksskrivare skiljer sig en del om man jämför med att ansluta en lokal skrivare via en USB kabel. Det är därför en god idé att titta igenom instruktionsboken och de anvisningar som följer med skrivaren.

I lite dyrare modeller av skrivare med skrivarservrar, som oftast är avsedda för företag, kan det även finnas möjlighet för administratören att administrera eller övervaka skrivaren på distans. Detta för att enkelt kunna centralisera driften och delar av underhållet.

Extern skrivarserver

Om man redan har en skrivare som man är nöjd med eller om tillverkaren av skrivaren man önskar köpa inte tagit fram någon modell med nätverksanslutning kan man köpa till en extern skrivarserver.

Den externa skrivarservern är en liten extra apparat som man ansluter till nätverket och till skrivaren, via exempelvis en USB kabel. Skrivarservern tar över datorns roll och ger skrivaren instruktioner om vad som ska skrivas ut.

Innan du köper en extern skrivarserver bör du kontrollera att skrivarservern stödjer din skrivare. Har du en multifunktionsskrivare med scanner och fax är det inte säkert att alla dessa funktioner fungerar lika bra med en skrivarserver, som vanligen är mest är lämpad för att hantera utskrifter.

Berätta för dina vänner