omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Underhållning utan en tråd

Nästan dagligen dimper det ner nya spännande produkter på marknaden som kan spela upp musik och film och visa bilder i hela hemmet via det trådlösa nätverket. Allt fler digitalkameror, MP3 spelare och spelkonsoler får stöd för Wi-Fi för att kommunicera med varandra och tillsammans över det trådlösa nätverket.

Det är idag enklare än någonsin att köpa musik på Internet för att därefter ha tillgång till den i hela hemmet via ett trådlöst nätverk.

Berätta för dina vänner

Musik

Vi är många som idag har huvuddelen av vår musiksamling i datorn. Måste vi då också nöja oss med att bara lyssna på den via datorn? Nej, såklart inte!

Ett alternativ har länge varit att bränna musiken på cd-skivor. Ett annat är att dra en sladd mellan datorn och musikanläggningen. Två lösningar som förvisso fungerar men det känns inte speciellt praktisk att behöva en fysisk cd-skiva för att kunna spela upp musiken i nästa rum när man snabbt och enkelt kan köpa den från andra sidan jordklotet via Internet.

Ett mycket bättre och smidigare sätt är naturligtvis att ansluta musikanläggningen till det trådlösa nätverket och Streama (strömma) musiken från dator (eller NAS) i nätverket till musikanläggningen.

Det finns flera produkter på marknaden som fungerar som en brygga mellan musikanläggningen och det trådlösa nätverket. Många av produkterna är både små och snyggt designade för att passa bra in i hyllan i vardagsrummet. Produkter som passar bra in i musikkategorin är Pinnacle SoundBridge, Philips Streamium och Logitech Squeezebox, Apple AirTunes som alla säljs i Sverige. Idag kostar en produkt som ovan mellan en och ett par tusen kronor.

Video, film och bilder

Det finns många bra anledningar till att ansluta tv:n till det trådlösa nätverket. TV:n lämpar sig lika bra för att visa semesterbilderna för hela släkten på en gång som att titta på film nerladdad från Internet.

De flesta mediaspelare på marknaden klarar de vanligaste filmformaten och är inte större än en vanlig DVD spelare. Flera av produkterna klarar också av att leverera film i HD kvalitet och kan även streama musik. Detta gör att man klarar sig med en enhet om man har musikanläggningen och tv:n i närheten av varandra, för både film, bilder och musik.

Både DLink och Netgear är exempel på företag som idag marknadsför mediaspelare på svenska marknaden. Dessa produkter kostar idag mellan 1500 och ett par tusen kronor beroende på om man vill ha en produkt som klarar av film i HD kvalitet eller ej.

Mediacenters

Allt fler tillverkare marknadsför i allt större utsträckning mediacenters eller mediadatorer som man kan placera i vardagsrummet för att bilda ett nav i hemmets underhållning.

Dessa datorer kan ofta spela in tv sändningar, spela upp film och visa bilder på tv:n från nätverket. De kan dessutom spela upp musik i flera kanaler och erbjuda spel. Kort sagt den totala underhållningsmaskinen. Naturligtvis erbjuds många av dessa produkter med stöd för trådlöst nätverk.

Du kan även bygga ditt eget mediacenter med hjälp av en pensionerad bärbar eller stationär dator. Köp till ett trådlöst tangentbord och fjärrkontroll för att enkelt kunna styra datorn, filmen eller musiken, från soffan.

Bärbara musik- och media- spelare

Tänk dig följande. Du träffar ett par vänner på stan för lite trevligt umgänge över en Caffé con panna. En av dina vänner är lyrisk över en ny låt av en riktigt grym artist som ingen av er andra hört talas om tidigare. Ni brukar delar samma musiksmak och din vän delar därför snabbt och lätt med sig av låten till er andra, via Wi-Fi stödet i era bärbara MP3-/media- spelare.

Ett par timmar senare, på vägen hem, lyssnar du på låten för att se om den verkligen är så bra som din vän lovat. Glatt överraskad slås du av de spännande tonerna och vill naturligtvis höra mer av samma artist och flaggar därför låten i spelaren. Väl hemma i stugan, eller på stan där du hittar ett tillgångligt trådlöst nätverk, startar du på nytt MP3-/media- spelare som nu automatiskt laddar hem andra populära låtar av samma artist till din bärbara spelare via Wi-Fi stödet.

Äntligen börjar flera företag att ta fram bärbara MP3 och videospelare med stöd för WLAN. Det är en liten bit kvar innan scenariot ovan fungerar helt ut men många tillverkare är på god väg. Microsoft har till exempel byggt in Wi-Fi stöd för att man ska kunna dela med sig av sin musik till sina vänner (för ett begränsat antal provlyssningar än så länge) i sin storsatsning Zune. Samsung, Music Gremlin och Aireo är andra företag som har liknande produkter på gång.

Idag smälter gärna tillverkarna ihop MP3-/musik- spelare och mobiltelefoner. Varför bära runt på fler prylar än nödvändigt? Många av dessa telefoner har såklart stöd för Wi-Fi, vilket gör att det går att lyssna på musik över nätet, i telefonen. Ett bra exempel på detta är välkända iPhone från Apple. Installera Spotify och få tillgång till otroliga mängder musik, som strömmas till telefonen över Wi-Fi.

Ett problem med Wi-Fi tekniken är dock att kretsarna drar ganska mycket ström. I små bärbara enheter blir detta därför ett problem då Wi-Fi stödet riskerar att dra ner batteritiden kraftigt. Tillverkarna kämpar med problemet och vi får hopas att de finner kreativa lösningar på problemet.

Senaste tiden har Apple fått mycket uppmärksamhet för sin nya pekdator iPad. Det finns all anledning att misstänka att iPad och pekdatorer i allmänhet kommer att få ett stort uppsving de kommande åren. Jag är också helt övertygad om att dessa nya prylar kommer att erbjuda oss nya möjligheter. Titta på SVT Play, en film eller läs en e-bok i soffan, i sängen eller på balkongen. Naturligtvis helt trådlöst.

Kameror

Det säljs digitalkameror som aldrig förr. Kamerorna blir bättre och bättre samtidigt som de blir mindre, vilket gör att de också blir lättare att ha med sig.

Med stöd för trådlöst nätverk i kameran slipper man sladdar och man kan enkelt skicka över bilderna till datorn helt trådlöst, eller varför inte till sin mediacenter för att visa sina vänner bilderna på tv:n.

De första digitalkamerorna med Wi-Fi stöd började dyka upp 2005 och idag finns ett flertal modeller från Kodak, Canon och Nikon på marknaden.

Förutom digitalkameror finns även webbkameror som man ansluter direkt till ett trådbundna eller trådlösa nätverket. Dessa har funnits en tid men har först de senaste åren blivit så mycket billigare att de börjar bli intressanta även för privatpersoner.

Webbkameror med nätverksanslutning innehåller oftast en egen liten webbserver vilket gör att kameran inte behöver vara ansluten till en dator, som är fallet med de flesta enklare webbkameror.

Det finns både enklare modeller och mer avancerade, som innehåller funktioner för att panorera och styra kameran på avstånd och funktioner för att ”se” i mörker. Både en och tvåvägs ljud finns i vissa modeller.

Priserna börjar på ca 1500. Bland tillverkarna hittar man bl.a. Axis och DLink.

Spelkonsoler

I datorvärlden har onlinespelen blivit oerhört populära. Spel om WoW eller CS där man spelar mot eller med andra, vänner eller okända, i mindre nätverk eller på Internet har blivit stor succé.

Sen en tid har även spelkonsolerna börjat få nätverksstöd och bl.a. Sony PS3 har även inbyggt stöd för trådlösa nätverk via Wi-Fi. Även Sonys portabla PSP har stöd för Wi-Fi.

Telefoni

Trådlösa telefoner är i sig inget nytt, de har hängt med ett ganska bra tag vid det här laget. Trådlösa telefoner som använder ett Wi-Fi nätverk för den trådlösa överföringen har däremot inte lika många år på nacken.

Området telefoni i trådlösa nätverk är så stort att det fått en egen artikel på omWLAN.se. Du hittar länken strax nedanför.

Berätta för dina vänner