omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

VoWLAN, Telefoni i WLAN

Fördelarna med IP telefoni målas idag upp av såväl operatörer som användare. Än mer spännande blir det naturligtvis när man tar tekniken ytterligare ett steg och gör den trådlös.

Berätta för dina vänner

Mobile VoIP, mobil IP telefoni

Mobile VoIP eller Mobile Voice Over IP är samma sak som trådlös IP telefoni.

Bilden av trådlös IP telefoni är ganska enkel att föreställa sig. En telefon som man kan ta med sig överallt och nå via samma telefonnummer/ IP nummer var än i världen den befinner sig. Låter ungefär som vilken mobiltelefon som helst. Men- lite mer spännande än så är det alltid. Mobile VoIP kombinerar IP telefonins fördelar med mobilitet vilket blir en ganska svårslagen kombination. Samtalen routas som datapaket i datanäten och det betyder att man kan använda samma nät för både telefon och datatrafik, samma arkitektur, lägre priser och enklare administration.

VoWLAN, VoWiFi och VoWiMAX

VoWiFi eller Voice Over WiFi är Mobile VoIP över WLAN som följer någon av WiFi IEEE 802.11x standarderna, dvs. samma typ av nätverk som väldigt många har i sina hem, på sina kontor osv. och som i dag oftast endast används som nätverk mellan datorer, handdatorer, spelkonsoller osv. Redan idag finns det exempelvis flera VoWiFi telefoner kopplade till Skype som fungerar nästan som vilken trådlös telefon som helst, med skillnaden att den går att ta med sig även utanför hemmet och fungerar överallt där man kan hitta en pålitlig och öppen WiFi hotspot.

Nätverks communityn FON och Skype har inlett ett spännande samarbete där Skypes teknik i telefonerna tillsammans med FONs nätverk av publika WiFi hotspots bildar en stark allians.

VoWiMAX bygger på samma tanke men utnyttjar WiMAX tekniken istället för WiFi, vilket ger bättre och stabilare räckvidd. Just nu verkar intresset för VoWIMAX tåget tyvärr ganska svalt i Sverige och det faktum att WiMAX använder ett frekvensutrymme som är licensbelagt gör att man blir beroende av de stora operatörerna.

Fördelar med Mobile VoIP och VoWLAN

  • Vem som helst kan sätta upp ett eget WLAN nätverk och därmed skapa sitt eget lilla "telefonnät", samtidigt som nätet såklart även kan användas till datorer, handdatorer och andra enheter som också stödjer WiFi IEEE 802.11x standarderna.
  • Många tillverkare gör att priserna hålls nere och att det finns många spännande produkter att välja mellan.
  • Inom det egna WLAN nätverket blir priserna för samtal mycket lägre än i GSM eller 3G näten.

Nackdelar med VoWLAN

  • VoWLAN lider naturligtvis av samma problem som vanliga trådlösa WiFi nätverk lider av, ibland dålig räckvidd i accesspunkterna och ibland opålitliga signalkvalitet.
  • WiFi enheter har en tråkig egenskap i att de drar ganska mycket ström, vilket är ett problem i små enheter, som telefoner, som man gärna vill göra ganska små och med små batterier.

Dual Mode

Förutom helt renodlade VoWLAN telefoner finns det också en hel del Dual Mode telefoner. Det betyder att telefonen fungerar både i GSM/3G nät och som VoWLAN telefoner.

I hemmet, på kontoret eller i andra miljöer där det finns ett WiFi trådlöst nätverk tillgängligt fungerar telefonen som en VoWLAN telefon och när WLAN täckning saknas fungerar telefonen precis som vilken annan mobiltelefon som helst där datatrafiken istället går via 3G nätet. Med en telefon som dessutom stödjer WBX Enabled Services kan man röra sig mellan WLAN 3G nät utan att samtalen bryts.

Det finns redan idag en rad Dual Mode telefoner ute på marknaden från bl.a. HTC och de blir hela tiden fler. Många företag tittar nyfiket på tekniken för att se hur de skulle kunna spara stora pengar på de anställdas mobiltelefonräkningar. På kontoret skickas samtalen genom företagets eget WLAN och när den anställda lämnar kontoret använder telefonen automatiskt 3G nätet. Samma funktion som en vanlig mobiltelefon men till mycket lägre pris.

Sammanfattning

Oavsätt av vilken förkortning man väljer att svänga sig med är mobil IP telefoni väldigt spännande. Ett nätverk för både telefoni och datatrafik, lägre samtalspriser och billig teknik som gör att vem som helst kan bygga sitt eget trådlösa nätverk är en svårslagen kombination. I nackdelarnas ringhörna finner man argument som att dålig kvalitet i WiFi nätverken gör VoWLAN opålitlig och att det inte blir riktigt intressant innan Dual Mode telefonerna med stöd för WBX Enabled Services blir vanligare, fler och billigare. För den som redan idag vill testa fördelarna med Mobile VoIP finns som tidigare nämnt exempelvis redan flera Skype telefoner på marknaden till en helt rimlig kostnad.

Berätta för dina vänner