omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

WLAN, Kommunicera utan sladdar

WLAN, Wireless Local Area Network eller på ren svenska: trådlöst nätverk, handlar om att kunna klippa sladdarna och nå sitt nätverk och Internet trådlöst. Lyssna på Spotify på balkongen, kika på foton från soffan eller hitta spännande recept på Internet från köket, allt utan en tråd.

Berätta för dina vänner

Hur fungerar WLAN?

Trådlösa nätverk är inget hokus pokus, även om det ibland kan verka för praktiskt och bra för att vara sant.

Precis som med traditionella trådbundna nätverk handlar det om att knyta ihop datorer och andra enheter i ett nätverk så att de kan prata med varandra samt i de flesta fall kunna hämta information från Internet. Skillnaden är att du med ett WLAN slipper det värsta sladdtrasslet.

Wifi what?

WLAN använder i de flesta fall en teknik som kallas WiFi eller Wireless Fidelity.

Idag finns det en mängd produkter som stödjer just WiFi. Förutom datorer finns det idag spelkonsoler, handdatorer, digitalkameror, telefoner och många andra typer av prylar som alla stödjer WiFi. Genom att alla dessa pinaler stödjer samma standard räcker det med ett trådlöst nätverk för att de alla ska kunna kommunicera med varandra (nästan) och Internet.

WiFi tillämpar en standard som kallas IEEE 802.11. Standarden rymmer flera olika varianter och generationer, exempelvis 802.11a, 802.11b eller, vanligast idag, 802.11g och 802.11n. Dessa känner du säkert igen om du någon gång kikat i beskrivningen av de flesta trådlösa prylar.

WiFi använder det fria radiospannet mellan 2,4 och 5 GHz för överföring med en hastighet på allt mellan några få och ca 150 Mbps. Hastigheten kan variera med bl.a. miljön, produkterna och vilken generation av standarden som stödds.

Läs mer om WiFi i en fördjupad artikel här.

Vad behövs för att skapa ett WLAN?

För det första behöver man givetvis en pryl som kan kommunicera över exempelvis WiFi som man vill ansluta till ett nätverk och förmodligen också Internet. Det kan vara en dator, mobiltelefon eller varför inte en modern spelkonsol.

Trådlösa produkter kan kommunicera direkt med varandra (kallas "Peer-To-Peer" eller Ad-Hoc) eller genom en basstation, en trådlös router eller accesspunkt. Det vanligaste idag är att man använder en basstation, en accesspunkt.

Basstationen fungerar som en knutpunkt i det trådlösa nätverket och dirigerar och samordnar den trådlösa kommunikationen på ett smart sätt. Tack vare basstationen kan fler enheter i det trådlösa nätverket kommunicera med varandra och exempelvis Internet.

På samma gång som att basstationen håller ordning i det trådlösa nätverket är den också koppla mot ett traditionellt trådbundet nätverk. Detta trådbundna nätverk är för det mesta på ett eller annat sätt därefter kopplat mot Internet.

Det är idag enkelt och billigt at sätta upp ett enklare trådlöst nätverk hemma eller på arbetsplatsen. Det går idag att köpa en basstation i nästan vilken elektronikbutik som helst.

Läs mer om basstationer, accesspunkter och routers i en fördjupad artikel här.

Vad är skillnaden mellan WLAN och andra nätverksmetoder?

Fördelarna med ett WLAN är många, den främsta är utan tvekan att det är trådlöst. Man slipper dra kablar och sladdar kors och tvärs. Det är enkelt att koppla upp sig och man kan sitta var man själv känner för det utan att behöva bry sig om var det finns nätverksuttag. Inomhus eller utomhus spelar ingen roll så länge man befinner sig inom basstationens räckvidd och resten av nätverket.

Givetvis finns det också nackdelar med att använda ett WLAN.

  • De senaste åren har vi fått både bättre och enklare möjligheter att göra våra trådlösa nätverk säkrare. Det finns dock många relativt osäkra nätverk kvar och många leverantörer slarvar tyvärr fortfarande i att förklara hur konsumenterna ska göra nätverket så säkert som möjligt.
  • I vissa byggnader med tjocka väggar eller golv kan det ibland vara svårt att få riktigt bra signaler. Detta eftersom att väggar, golv och andra saker i miljön helt enkelt dämpar signaleras styrka och på så sätt också hastigheten och kvalitén i det trådlösa nätverket.
  • Det är idag svårt att få upp samma höga hastighet i ett WLAN som man kan få om man använder traditionell trådbunden kommunikation.

Det finns en rad artiklar om säkerhet i trådlösa nätverk här om du är intresserad av att lära dig mer.

Berätta för dina vänner