omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Dirigera prylarna, del I

Tre kartonger och några nya extra sladdar vilar lugnt på vårt vardagsrumsgolv. Dags för mig att börja öppna lådorna, koppla, installera och såklart ta fram kameran och föreviga processen för dig.

Berätta för dina vänner

Installationen består i huvudsak av fem moment.

 • Installera serverapplikationen Logitech Media Server på mitt NAS.
 • Koppla in min nya Squeezebox Radio i nätverket och placera den i köket.
 • Stätta upp Squeezebox Touch i vardagsrummet och koppla den till min befintliga musik- och hemmabio- anläggning.
 • Squeezebox Duet att snacka med nätverket och mina högtalare i sovrummet.
 • Se till att min iPhone kan användas som fjärrkontroll.

Vi tar det från början.

Installera Logitech Media Server

Första steget är installera den serverapplikation som behövs, Logitech Media Server.

Den viktigaste funktionen för applikationen (programmet) är att spelarna ska kunna spela upp MP3- och andra musik-filer som finns sparade på en dator, eller i mitt fall mitt NAS. Applikationen gör med andra ord att spelarna kan nå och spela upp MP3-filerna på min dator över det trådlösa nätverket.

Låt inte namnet Logitech Media Server konfundera dig. Du behöver ingen speciell server eller superkomplicerad dator utan kan enkelt installera programmet på i princip vilken dator som helst där du idag lagrar din musik (den musik du vill kunna spela upp).

Har du läst de första delarna i den här guiden vet du att jag vill undvika att installera Logitech Media Server på en enskild dator i nätverket. Istället vill jag installera det på mitt NAS. Mitt NAS, en QNAP-239 PRO II, är i princip en enkel dator. Själva lådan som inte är mycket större än ett filpaket är parkerad i en gardrob i anslutning till min trådlösa router (läs guiden här) är alltid igång och används annars framför allt till backup (säkerhetskopiering) och FTP server så jag kan nå våra filer, foton, dokument osv. var jag än är i världen.

Logitech Media Server installerar jag på mitt NAS. Logitech Media Server installerar jag på mitt NAS, en QNAP 239 PRO II.

Mitt NAS har ett webbaserat administrationsgränssnitt. Det betyder att jag styr och konfigurerar mitt NAS via en vanlig webbläsare på någon av datorerna i mitt nätverk.

1. Jag börjar med att öppna FireFox på min dator och navigera till administrationsgränssnittet. Där väljer jag att installera en så kallad QPKG plugin.

Webbgränssnitt för mitt NAS. Webbgränssnitt för min QNAP 239 PRO II NAS.

2. Det finns en uppsjö av QPKG plugins jag kan installera på mitt NAS. Just nu är jag bara Intresserad av Logitech Media Server. Det finns flera olika versioner av Logitech Media Server beroende på vilken processor och plattform du använder på din dator eller NAS. Som tur är får jag viss hjälp att hitta vilken version jag ska ladda från nätet ner via gränssnittet.

Lite hjälp för att ladda ner rätt version av Logitech Media Server uppskattas. Lite hjälp för att ladda ner rätt version av Logitech Media Server uppskattas.

3. I webbgränssnittet väljer jag därefter den nedladdade filen, klickar på Install-knappen och låter mitt NAS jobba medan jag hämtar en mugg kaffe.

Jag väljer att installera Logitech Media Server pluginen. Jag väljer att installera Logitech Media Server pluginen.

4. Efter några minuter är installationen klar. Jag aktiverar pluginen. Pluginen får en egen webbadress, på mitt NAS, som gör att jag även kan administrera Logitech Media Server via min webbläsare.

Efter installationen ska Logitech Media Server aktiveras som plugin. Efter installationen ska Logitech Media Server aktiveras som plugin.

5. Via Squeezebox gränssnitt väljer jag därefter var på mitt NAS min musik finns lagrad. Jag kan även lägga till mina favoritwebbradiostationer.

Val av favoritradiostationer i Logitech Media Servers eget gränssnitt, som nu körs på mitt NAS. Val av favoritradiostationer i Logitech Media Servers eget gränssnitt, som nu körs på mitt NAS.

6. Squeezebox använder App begreppet till att installera pluginer i applikationen. Detta använder jag för att installera en plugin för Spotify. Det krävs ett Premium konto hos Spotify för att detta ska fungera och jag måste ange mitt användarnamn och lösenord för att Squeezebox ska kunna spela musik via Spotify.

7. Det finns en lång rad inställningar att upptäcka och experimentera med längs vägen. Förutom en plugin (App) för Spotify finns det plugins för allt från Facebook och Flickr till Tetris och stöd för iTunes, Last.fm och Pandora.

Tills vidare nöjer jag mig dock med att ha installerat mjukvaran, pekat ut mappen på mitt NAS som jag använder för att lagra MP3 filer samt att ha installerat Spotify appen.

Det finns tyvärr ingen riktigt bra instruktionsbok med en exakt steg-för-steg guide kring hur jag installerar Squeezebox Media Server på just mitt NAS. Därför har jag fått experimentera och Googla en del innan jag hittade exakt hur jag skulle göra. Man behöver ingen doktorsexamen i kärnfysik för att fixa det men däremot lite tålamod. En av de bättre guiderna hittade jag hos QNAP, här.

Dags för nästa steg. Spelarna ska upp, kopplas upp på nätverket och konfigureras för att hitta Logitech Media Server på mitt NAS.

Squeezebox Radio i köket

Squeezebox Radio är en liten allt-i-ett maskin som i storlek påminner om en klassisk liten radio. En storlek och utseende som gör att den passar utmärkt i vårt kök.

Squeezebox Radio, ännu i sin låda.

Kort och gott består radion av en högtalare, en liten skärm som visar vad som spelas samt knappar för att kontrollera vad som spelas, volym osv.

Squeezebox Radio levereras med en strömadapter, en instruktionsbok, en enkel ljudsladd och såklart själva spelaren.

Squeezebox Radio med allt innehåll i lådan.

Knapparna är ganska små men känns rustika och bra. Inte alltför plastiga. Radion har stöd för WiFi men har även ett nätverkuttag om man föredrar att använda ett trådbundet nätverk. Radion har även en klassisk 3,5 mm ljudingång som gör det möjligt att koppla in exempelvis en iPod samt en hörlurarutgång.

Instruktionsboken ger inte speciellt mycket information. Istället hänvisas jag till radions egen skräm och installationsguide. När jag ansluter radion till elkontakten startar mycket riktigt installationsguiden.

Steg för steg får jag välja språk och möjlighet att ansluta till antingen ett trådlöst eller trådbundet nätverk. Jag väljer självfallet ett trådlöst nätverk. Radion listar alla nätverk i närheten den kan hitta. Via fiffiga PBC/WPS (kärt barn har många namn) tekniken kan jag genom att trycka på en knapp på routern och på radion ungefär samtidigt ge radion tillgång till mitt nätverk utan att behöva knappa in någon svårt lösenord eller liknande. Lätt som en plätt, precis som det ska vara.

Ansluter radion till mitt trådlösa nätverk, via den inbyggda installationsguiden. Ansluter Squeezebox Radio till mitt trådlösa nätverk, via den inbyggda installationsguiden.

I slutet av installationen upptäcker radion automatiskt att det finns en uppgraderad version av dess mjukvara. Genom ett klick godkänner jag att den själv ska hämta hem och installera den. Enkelt och bra.

Efter bara några minuter har jag installerat radion, den har fått tillgång till mitt nätverk och hittat mitt NAS med Logitech Media Server.

Idag känner jag för Kent. Lyssnar på Spotify. Idag känner jag för Kent.

Ytterligare någon minut senare har jag bekantat mig med gränssnittet och hunnit testa att lyssna på både P3 och Spotify.

Ett första intryck är att radion, för sin lilla storlek, har ett bra ljud.

Installationen av Squeezebox Radio gick faktiskt över förväntan. Det tog ett par minuter och var förvånansvärt enkelt. Inget krångel eller problem. Installationsguiden på svenska tog mig igenom alla steg som behövdes.

Squeezebox Touch i vardagsrummet

Liksom Squeezebox Radio är Squeezebox Touch bra förpackad. Delarna ligger väl skyddade i emballaget och alla blanka ytor är belagda med en skyddande plastfilm för att undvika onödiga repor vid transport och uppackning.

Lådan innehåller det nödvändigaste. Naturligtvis själva spelaren, fjärkontroll samt tillhörande batterier. En tunn installationsbok, ljudkablar och såklart en strömadapter. I lådan hittade jag även en liten duk för att torka bort damm m.m.

Det följde som sagt med kablar för att koppla spelaren till en förstärkare eller receiver. Jag valde att köpa till en extra optisk kabel istället för de medföljande sladdarna.

Squeezebox Touch är här.

I lådan till en Touch hittar vi ovanstående. I lådan till en Squeezebox Touch hittar vi ovanstående.

Squeezebox Touch har ett antal anslutningsmöjligheter för ljud, trådbundet nätverk och en hörlurarutgång finns även möjlighet att ansluta en USB disk med musik för direktuppspelning.

Anslutningsmöjligheter Touch. Anslutningsmöjligheter Squeezebox Touch.

Den medföljande fjärrkontrollen är ganska enkel i sitt utförande men erbjuder de möjligheter för att styra spelaren som man behöver.

Touch medföljande fjärrkontroll. Knappar för ditten och datten. Squeezebox Touch medföljande fjärrkontroll. Knappar för ditten och datten.

Installationsboken är i princip bara ett par blad och istället hänvisas man till den inbyggda installationsguiden som startar när jag kopplar spelaren till vägguttaget. Känns igen efter installationen av Squeezebox Radio.

Antingen navigerar jag via spelarens pekskärm eller via fjärkontrollen. Använder jag fjärrkontrollen skalar spelaren upp innehållet på skärmen för att det ska gå att se även om man sitter i soffan en bit ifrån. Bra tänkt.

Installationsguiden, på svenska, hjälper mig i ett par steg att konfigurera spelaren, hitta och autentisera mot mitt trådlösa nätverk samt peka ut min Logitech Media Server.

Tack vare PBC/WPS tekniken kan min accesspunkt och Squeezebox Touch hitta och komma överrens utan att jag behöver knappa in någon autentiseringskod.

Alternativ för att ansluta Touch till mitt trådlösa nätverk. Alternativ för att ansluta Squeezebox Touch till mitt trådlösa nätverk.

Vid slutet av installationen vill Squeezebox Touch, precis som radion uppdatera sig med den senaste mjukvaran från Logitech. Detta tar spelaren hand om helt själv genom att både ladda ner uppdateringen och installera den, helt automatiskt. Föredömligt! Programuppdatering tar några minuter.

Eftersom att jag la till och konfigurerade Logitech Media Server, som snurrar på mitt NAS, hittar spelaren allt innehåll och alla inställningar på en gång. Jag behöver med andra ord inte lägga till eller konfigurera Spotify eller lägga till mina favoritradiostationer på nytt. Squeezebox Touch hämtar informationen från Media Servern.

Ytterligare några programuppdateringar och småjusteringar av inställningarna är min Squeezebox Touch igång.

Uppackningen, inkoppling och konfigurering har tagit mindre än en timme. Spotify ljuder i mitt vardagsrum och jag är belåten.

SpotifySqueezebox Touch.

Följ med till nästa del för att läsa om installationen av Squeezebox Duet samt hur jag bl.a. använder min iPhone som fjärrkontroll för att styra alla spelare.

Avsnitt

 1. Låt hela hemmet svänga i takt med  Trådlös musik över WiFi
 2. Mina 9 önskemål för trådlös musik över WiFi
 3. Mitt val av system för trådlös musik över WiFi
 4. Dirigera prylarna, del I
 5. Dirigera prylarna, del II
 6. Fyra veckor med Squeezebox

Uppdaterad 2011-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner