Dirigera prylarna, del II
I föregående del tog jag de första stegen mot trådlös musik i vår lägenhet. Jag installerade Logitech Media Server på mitt NAS samt koppla upp först Squezzebox Radio i köket och därefter Squeezebox Touch i vardagsrummet.
Följ med i del 2 där planen är att installera Squeezebox Duet i sovrummet och ta kontroll över hela härligheten via telefonen. Jag känner på mig att det blir spännande.
Squeezebox Duet i sovrummet
Squeezebox Duet är en utgående produkt i Logitechs portfölj. Det är inte säkert att produkten finns kvar på marknaden när du läser detta.
Squeezebox Duet är en fiffig lösning där själva spelaren är en relativt liten låda på ca 10x15x3 cm. Det finns ingen skärm, inga knappar och är byggd för att diskret gömmas i hyllan. Gränssnittet mot användaren utgörs istället av en speciell hankontroll. Handkontrollen har en inbyggd skärm med vilken man ser och styr spelaren. Lösningen tillåter flera små spelare som alla kan styras via en enda handkontroll.
Squeezebox Duet i sin låda.
Min nya Squeezebox Duet är snyggt paketerad i en låda som innehåller själva spelaren, handkontroll, strömadapter till spelaren, laddningsstation till handkontrollen samt ett par sladdar.
Lådan till Squeezebox Duet innehåller det mesta som behövs.
Squeezebox Duet spelare.
Squeezebox Duet har ett par olika anslutningsmöjligheter.
Duet är som sagt den äldsta produkten bland de tre jag valt att köpa och har exempelvis inte stöd för den senaste Spotify pluginen. Däremot finns det tredjepartslösningar vi kan ta till. Mer om det senare.
Squeezebox Duets handkontroll med tillhörande basstation (laddare).
Även här går installationen ganska smidigt. Den inbyggda installationsguiden hjälper mig på traven och guidar mig igenom processen. Hela konfigureringen sker genom handkontrollen, då spelaren som sådan saknar egen skärm eller annat gränssnitt.
Tyvärr finns inte samma fiffiga PBC/WPS teknik för att autentisera mot nätverket som Radion och Touch använder. Här får jag själv knappa in lösenordet till nätverket.
Squeezebox Duet konfigureringen genomförs via handkontrollen.
Installationsguiden innehåller även ett steg där spelaren, som vi senare ska ”gömma undan”, ska ställas in. Handkontrollen och spelaren hittar varandra automatiskt.
Precis som i de övriga installationerna uppdateras mjukvaran automatiskt i slutet av installationguiden med den senaste versionen från Logitech.
Förutom att jag själv behövde knappa in lösenordet till nätverket, vilket är en petittes, gick installationen väldigt enkelt och smidigt.
Så var det Spotify. Den officiella pluginen till Squeezebox fungerar tyvärr bara på Squeezebox Radio och Squeezebox Touch. Däremot finns en så kallad tredjepartsplugin till Squeezebox av Triode. Pluginen går att hitta via inställningarna och ”rekommenderade 3e parts plugins” i Logitech Media Server.
Pluginen är helt klart inte riktigt lika smidig att installera som den officiella. Bl.a. blir jag tvungen att starta om hela mitt NAS efter att Logitech Media Server kraschar vid sin omstart, efter installationen av pluginen.
3e parts plugin av Triode som gör det möjligt att spela Spotify på Squeezebox Duet.
Efter lite krånglande, trixande med inställningar och sökande fram och tillbaka fungerar det faktiskt. Min vän Google hjälper mig på vägen. Som tur är finns det många andra som löst samma sak tidigare och som varit hyggliga att dokumentera det på nätet.
Squeezebox Duet är en äldre produkt, det känns, men den fiffiga lösningen med en diskret spelare och en smart handkontroll tilltalar mig ändå. Det ska bli spännande att se hur det fungerar under veckorna som kommer.
Återstår då egentligen bara en sak... total kontroll! Läs vidare.
Ta kontroll via iPhone och fjärr- och hand- kontroller
En iPhone vilar i min ficka. Logitech har varit hyggliga nog att ta fram en App med vilken jag kan kontrollera mina spelare från telefonen, via det trådlösa nätverket. Motsvarande finns även för Android plattformen. Squeezebox Duet levereras med en smart handkontroll med skärm. Squeezebox Touch levereras med en enklare fjärrkontroll, utan skärm. Snacka om möjligheter.
Kombinationen med en App för telefonen samt hand- och fjärr- kontrollerna till Squeezebox Duet respektive Squeezebox Touch bör kunna ge mig bra möjligheter att kontrollera musiken i alla de tre rum där jag nu har spelare.
iPhone för att styra Squeezebox
Appen som förvandlar min iPhone till en fjärrkontroll för mina Squeezebox spelare är gratis och laddas enkelt ner via App-store.
Det krävs ett par försök innan Appen hittar mina spelare men efter en liten stund går det bra.
Värt att notera är att telefonen måste vara kopplad till samma trådlösa nätverk som spelarna. Du kan med andra ord inte styra spelarna hemma när du själv traskar runt på stadens gator.
Appen erbjuder i princip samma visuella gränssnitt som spelarna vilket gör det enkelt att känna igen sig.
Logitechs Squeezebox App för iPhone.
Squeezebox Touch fjärrkontroll påminner om en enklare fjärr till vilken TV eller DVD- spelare som helst. Enkel, plastig men gör det den ska.
Använder jag fjärrkontrollen istället för att peka på Squeezebox Touch pekskärm förstoras texten på skärmen så att man ska kunna se och styra spelaren även om man sitter i soffan en bit bort. Bra lösning.
Via fjärrkontrollen går det att styra alla spelare i lägenheten, genom min Touch.
Squeezebox Duet är kreativ och fiffigt i sin lösning med sin handkontroll och enklare spelare, utan eget gränssnitt.
Handkontrollen är inte någon fjärrkontroll i vanlig mening som utnyttjar IR signaler för att styra spelarna (likt en TV-fjärr). Istället använder fjärrkontrollen mitt trådlösa nätverk, WiFi, för att styra spelarna i hela min lägenhet. Respekt!
Jag förstår att Squeezebox vill ersätta Duet eftersom att den börjar få några år på nacken men ingen av deras andra produkter på marknaden fungerar på liknande sätt, vilket jag tycker är synd.
Handkontrollen till Squeezebox Duet.
Avsnitt
-
Låt hela hemmet svänga i takt med
Trådlös musik över WiFi
-
Mina 9 önskemål för trådlös musik över WiFi
-
Mitt val av system för trådlös musik över WiFi
-
Dirigera prylarna, del I
-
Dirigera prylarna, del II
-
Fyra veckor med Squeezebox
Uppdaterad 2011-01-10
| Daniel Estelius