omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Mina 9 önskemål för trådlös musik över WiFi

Har du läst de andra guiderna här på omWLAN.se eller försökt bestiga en alptopp vet du att ett bra slutresultat alltid börjar med bra planering.

Vi kan nöjt konstatera att det finns en hel del produkter och prylar på marknaden som borde kunna hjälpa oss på resan. Innan vi tittar närmare på de prylar som finns där ute behöver vi tänka igenom vilka förväntningar och krav vi har så att vi kan ringa in vilka produkter som är bäst för oss.

Berätta för dina vänner

Min egen önskelista ser ut såhär:

 • Webbradio.
  Jag vill kunna lyssna på webbradio. Strömmande webbradio från när och fjärran. Sveriges radio och Sydamerikansk country (jag vill i alla fall ha möjligheten).
 • MP3 filer + annan lagrad musik.
  Jag vill kunna lyssna på musik som finns lagrad på datorer i nätverket idag. Rippade (digitaliserade) CD skivor och köpt musik från olika håll och kanter.
 • Spotify.
  Jag är barnsligt förtjust i Spotify och en trogen Permium prenumerant sedan flera år. Naturligtvis vill jag kunna lyssna på musik via Spotify genom mitt system.
 • Köra på mitt NAS.
  En hel del system på marknaden för att strömma musik i nätverket kräver att datorn där musiken finns lagrad har en speciell applikation, ett program, installerad. Programmets uppgift är att serva spelarna med den musik som finns lagrad på datorn.
  Om den lösning jag väljer kräver en speciell applikation vill jag kunna köra den på mitt NAS. Ett NAS är i grund och botten en lagringsyta (hårddisk) ansluten direkt till nätverket (snarare än en enskild dator). Många av dagens NAS är så smarta att de påminner om enklare datorer med installerade program och serverfunktionalitet. Jag vill med andra ord lagra min musik på mitt NAS och låta musiken strömmas därifrån istället från en specifik dator i lägenheten.
 • Fjärrkontroll eller iPhone App fjärrkontroll.
  Det skulle vara fiffigt om jag kan styra en eller flera spelare i systemet via en fjärrkontroll. Antingen en fysisk, speciell fjärrkontroll eller en genom en App i min iPhone. Byta låtar, paus, play, ja du vet.
 • Samma musik i flera rum.
  Jag vill kunna spela olika musik i flera rum på samma gång och såklart ha möjlighet att spela samma musik i flera rum på samma gång. I det andra fallet så att jag kan röra mig i lägenheten och ändå njuta av musiken. Det kräver både flera musikspelare samt möjlighet för dem att synkronisera vad de spelar med varandra.
 • Utbyggbart.
  Till att börja med nöjer jag mig med att kunna spela musik i tre rum, köket, ett sovrum och i vardagsrummet. På sikt vill jag kunna spela musik i fler rum, exempelvis ytterligare ett sovrum eller arbetsrum, och därför måste systemet vara utbyggbart med tiden.
 • Med och utan högtalare.
  I köket behöver jag både en musikspelare och högtalare. Gärna i samma maskin. I vardagsrummet har jag redan en skaplig musik- och hemmabio- anläggning som jag gärna vill använda och koppla en spelare till. Minst en spelare med inbyggd högtalare och minst en spelare utan inbyggd högtalare alltså.
 • Kontroll är allt.
  Ovan nämnde jag att jag gärna vill kunna använda min telefon som fjärkontroll. Till detta förväntar jag mig kunna byta låt, pausa osv. via en skärm eller knappar på själva spelarna. Jag vill med andra ord inte behöva springa till en dator i andra änden av lägenheten för att byta låt i köket.

Min önskelista är klar. Med 9 punkter blev den ganska lång och jag hoppas verkligen att det finns något system där ute som kan klara av att tillgodose så många av dem som möjligt. Dessutom gärna till en rimlig kostnad. Ska det gå? Det får du reda på i nästa del.

Innan du påbörjar din egen resa mot trådlös musik i ditt hem rekommenderar jag dig att ta fram en önskelista likt den ovan, med dina krav och förväntningar.

Avsnitt

 1. Låt hela hemmet svänga i takt med  Trådlös musik över WiFi
 2. Mina 9 önskemål för trådlös musik över WiFi
 3. Mitt val av system för trådlös musik över WiFi
 4. Dirigera prylarna, del I
 5. Dirigera prylarna, del II
 6. Fyra veckor med Squeezebox

Uppdaterad 2011-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner