omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Fyra veckor med Squeezebox

Det har gått fyra veckor sedan jag, med förvånansvärd enkelhet, installerade mina nya Squeezebox spelare i vår lägenhet. Sedan dess har allt mellan klassiskmusik, julmusik och, som nu, barnsånger rullat genom lägenheten. Dags att summera, både installationen och de senaste veckornas erfarenheter.

Berätta för dina vänner

Hela processen har gått förvånansvärt bra. Installationen och konfigurationen gick över förväntan. Med tanke på att det är några olika komponenter som ska fungera ihop, mitt trådlösa nätverk, mitt NAS, Logitech Media Server, Spotify och spelarna, är jag faktiskt förvånad över att jag inte stött på fler problem längs vägen.

Spelarna är enkla att använda och kräver ingen direkt introduktion.

Ett av kraven som jag tog upp i det inledande kapitlet var att jag ville kunna spela samma musik i alla rum, över alla spelarna. Det går att göra men det krävdes några försök och lite funderande innan jag lyckades första gången. Logiken är något omvänd mot hur jag själv hade gjort. Istället för att skicka ut en ström till andra spelare får man från de andra spelarna välja att prenumerera på en spelare som därmed styr vad som ska spelas.

Det är inga problem att spela olika musik i olika rum. Det finns en begränsning i att jag inte kan lyssna på olika musikströmmar från Spotify på samma gång i olika rum men det är en begränsning i Spotify snarare än i Squeezebox plattformen.

Trots min lovsång finns det ett par irritationsmoment.

Till en början fick jag problem när jag angav både min egen Logitech Media Server och ett s.k. MySqueezebox.com konto (som man kan använda om man inte har en egen Logitech Media Server). Detta förvirrade spelarna och det tog ett tag innan jag förstod problemet. Spelarna hittade ibland inte min lokala musik, på mitt NAS, och kunde inte heller hitta varandra och spela synkroniserat. Jag löste problemet genom att helt enkelt strunta i MySqueeebox.com, tog bort spelarna där och använder numera bara min egen server.

Har du läst de föregående kapitlen vet du att spelarna hämtar hem nya versioner av deras mjukvara mer eller mindre automatiskt. Det är jättebra. Men- det tycks släppas nya versioner av mjukvaran stup i kvarten, ibland flera versioner samma vecka. Det gör att jag flera gånger, när jag velat lyssna på musik, varit tvungen att först låta spelaren uppdatera sin mjukvara, vilket ibland tar upp till en fem minuter. Jag har råkat ut för detta två gånger bara idag. Jag hade önskat att spelarna kunde sköta den här processen när de inte används istället för att låta mig vänta när jag egentligen vill lyssna på musik.

Efter fyra veckor kan jag konstatera att jag totalt sett är väldigt nöjd. För en rimlig peng och utan några större problem lyckades jag med min vision av att kunna spela musik i flera rum i lägenheten, över mitt trådlösa nätverk.

Avsnitt

  1. Låt hela hemmet svänga i takt med  Trådlös musik över WiFi
  2. Mina 9 önskemål för trådlös musik över WiFi
  3. Mitt val av system för trådlös musik över WiFi
  4. Dirigera prylarna, del I
  5. Dirigera prylarna, del II
  6. Fyra veckor med Squeezebox

Uppdaterad 2011-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner