omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Mitt val av system för trådlös musik över WiFi

Att kunna spela musik i lägenheten via det trådlösa nätverket har länge varit en dröm. Nu går det att göra, hoppas jag. I föregående del försökte jag fundera igenom mina behov och förväntningar. Resultatet blev en lista med 9 önskemål. Nu är det dags att se om det finns något system på marknaden som motsvarar mina förväntningar.

Berätta för dina vänner

Det finns idag flera olika lösningar och system på marknaden för att strömma musik i ett trådlöst nätverk. De önskemål som jag noterade i det förra avsnittet tillsammans med lite magkänsla och storleken på min plånbok ska förhoppningsvis kunna ge mig svaret på vilket system som passar mig bäst.

Jag har valt att titta på några olika alternativ på marknaden.

Eleganta Sonos

Sonos profilerar sig gärna som ett elegant high-end system. Ett helt koncept med enheter med eller utan inbyggda högtalare och flera möjligheter att styra musiken via datorn, iPhone/iPad, Android-telefon/platta eller en speciell fjärrkontroll. Sonos produkter stödjer flera olika zoner, eller multiroom, vilket gör att samma anläggning kan spela olika musik i olika rum. Naturligtvis kan Sonos spela upp din lokala musiksamling i datorn, strömma musik via Spotify och såklart webbradio.

Snyggt, elegant, kompetent men också skapligt dyrt.

Läs mer på http://www.sonos.com

Trendiga Apple Airplay

Apples lösning på problemet kallas Airplay. Flera stora tillverkade av förstärkare och HiFi utrustning, så som Denon och B&W har produkter i sin portfölj som stödjer Airplay tekniken. Styr musiken via iTunes på din dator eller via din iPhone eller iPad.

Likt Sonos är detta en bra lösning. En stor fördel är att flera erkänt bra tillverkade av HiFi utrustning stödjer tekniken. Även här kan det förmodligen bli en bra helhetslösning. Börjar jag räkna och titta på vad jag behöver för prylar för att uppnå mina 9 önskemål blir det till slut en bra slant, lite för bra för min del.

Läs mer på: http://www.apple.com/se/itunes/airplay/

Finurliga media extenders

Har du en skapligt ny spelkonsol eller HTPC (mediadator) kan du i regel använda den för att strömma musik från datorn eller nätet, exempelvis Spotify. En bra lösning som tillåter dig att använda prylar du redan har.

Var noga med att läsa på kring vilka produkter som passar ihop i en komplett lösning. Speciellt om du letar efter en lösning med musik i köket eller andra rum där du kanske inte i vanliga fall har en hel dator eller mer avancerad mediaspelare.

Flera av de stora tillverkarna av nätverksprodukter för konsumentmarknaden har egna produkter för att strömma musik och media över nätverket. Exempelvis DLink och Netgear. Eftersom att det ibland kan vara svårt att hitta en bra helhetslösning är det viktigt att du läser på ordentligt och försöker titta över alla dina behov innan du bestämmer dig för ett system och börjar köpa olika prylar.

Jag har förvisso en mediadator i vardagsrummet men vill helst inte behöva starta den bara för att lyssna på musik. Jag vill dessutom helst ha en så bra helhetslösning som möjligt och slippa olika lösningar i olika rum.

Squeezebox blir mitt val

Slutligen. Det fjärde och sista alternativet som också blev mitt val av system. Squeezebox från Logitech.

Läs mer på http://www.logitech.com/sv-se/speakers-audio/wireless-music-systems

Varför? Squeezebox uppfyller mina krav, ger mig en bra helhetslösnings och kostar inte mig en halv månadslön.

Squeezebox använder en serverapplikation, Logitech Media Server, som jag kan installera inte bara på min dator utan även på mitt NAS. På så sätt kan jag spela upp min musik i hela lägenheten oberoende av om min dator är igång eller vad jag använder den till.

I köket behöver jag en kort och gott en liten och smidig spelare som ger mig möjlighet att lyssna på webbradio och Spotify och som på samma gång passar in i ett medelstort kök utan att blir stor, klumpig och ta upp en massa plats. Valet faller på en Squeezebox Radio.

I vardagsrummet, där jag redan har en receiver och fler högtalare än rekommenderat med en bebis i lägenheten, väljer jag en Squeezebox Touch.

Logitech har ett flertal olika produkter i sin Squeezebox portfölj. En produkt som funnits med några år men som tyvärr verkar vara på utgående är Squeezebox Duet.

På grund av att den är på utgående lyckades jag få ett bra pris och valde därför att köpa även en sådan spelare som en liten extra bonus. Min nya Squeezebox Duet placerar jag i sovrummet, kopplat till ett par äldre, aktiva (kräver ingen speciell förstärkare) högtalare.

Mitt tänkta Squeezebox system för att spela musik trådlöst i tre rum. Mitt tänkta system för att spela musik trådlöst i tre rum.

Priserna går upp och ner över tiden. Just nu, några dagar in i januari 2012 får jag enligt min egen favoritbutik Webhallen betala totalt knappt 5400 sek för hela paketet med en Squeezebox Radio, Squeezebox Touch och en Squeezebox Duet. Helt klart överkomligt.

Detta paket förutsätter att jag redan har högtalare eller en musikanläggning i två av rummen samt en vanlig dator eller NAS där jag kan installera serverapplikationen, Logitech Media Server samt såklart ett trådlöst nätverk på plats. För att kunna spela Spotify behöver jag även ett premium konto.

Följ med i nästa del när jag förhoppningsvis ska få alla delar at sjunga ihop.

Avsnitt

  1. Låt hela hemmet svänga i takt med  Trådlös musik över WiFi
  2. Mina 9 önskemål för trådlös musik över WiFi
  3. Mitt val av system för trådlös musik över WiFi
  4. Dirigera prylarna, del I
  5. Dirigera prylarna, del II
  6. Fyra veckor med Squeezebox

Uppdaterad 2011-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner