omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Kommer det att fungera?

Den nya kombinerade routern och accesspunkten är på plats. Alla sladdar är inkopplade och konfigureringen av själva mackapären avklarad. Nu är det dags att ansluta datorer och andra enheter till det nya trådlösa nätverket.

Berätta för dina vänner

Datorn knackar på dörren

Idag är det vanligtvis en enkel sak att koppla upp en dator mot ett trådlösa nätverk.

Har datorn inte inbyggt stöd för trådlöst nätverk sedan tidigare får du börja med att installera ev. adaptrar i form av en USB dongel eller liknande.

Om datorn inte redan är uppkopplat mot ett befintligt trådlöst nätverk måste du först se till att det trådlösa nätverkskortet är aktiverat. På bärbara datorer kan detta stöd vara avstängt då det drar ganska mycket ström, vilket är kritiskt när datorn går på batteri. Det finns vanligtvis en enkel liten knapp på sidan på datorn som du kan använda för att slå på eller av det trådlösa nätverkskortet.

Att koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk är vanligtvis ganska enkelt. Nedan beskriver jag hur du gör detta på en dator med Windows 7. Använder du Mac OS X, Linux eller någon annat operativsystem fungerar det på liknande sätt där.

Anslut en Windows 7 dator till det trådlösa nätverket

Stöd för trådlösa nätverk är idag så vanligt att funktionalitet för att ansluta är inbyggt i operativsystemen. Att ansluta till ett trådlöst nätverk har därför gått från att ibland ha varit ganska lurigt till att bli väldigt enkelt.

I aktivitetsfältet bör du hitta en ikon som antingen visar en datorskärm och en liten ikon alternativt, om du redan är ansluten till ett befintligt nätverk en ikon med ett antal staplar. Klicka på ikonen.

En ny dialogruta visar nu samtliga tillgängliga nätverk. Listan kan innehålla VPN anslutningar, anslutningar till mobilt bredband samt det vi är ute efter den här gången, en lista på trådlösa nätverk.

Bläddra (scrolla) nedåt i listan tills du hittar det nätverk du vill anslut till. Beroende på var du befinner dig kan du få upp en ganska ordentlig lista på nätverk. Ser du inga nätverk alls men vet med dig att det ska finnas nätverk i närheten bör du först se till att städet för trådlöst nätverk är aktiverat på datorn samt kontrollera om nätverkets SSID kan vara dolt.

Markera nätverket genom att klicka på namnet. En knapp som låter dig ansluta till nätverket. Klicka på knappen Anslut/Connect.

Om nätverkets skyddas av en krypteringsnyckel blir du ombedd att ange nyckeln.

Har du en router med en speciell anslutningsknapp kan du använda den. Genom att trycka på knappen på routern öppnar du routern för anslutande datorer under en begränsad tidsperiod, vanligtvis ett par minuter. Samtliga datorer som försöker ansluta under detta tidsfönster kommer att tillåtas göra det. Detta är en förenklig av anslutningsprocessen där man slipper ange en nyckel. Olika leverantörer av routers har olika namn för tekniken. Netgear, som tillverkat min router, kallar det exempelvis Push 'n' connect.

Anslut till ditt trådlösa nätverk på en dator med Windows 7. Anslut till ditt trådlösa nätverk på en dator med Windows 7.

WiFi i mobiltelefon, iPhone

Det var länge sedan trådlösa nätverk var reserverade endast för datorer.

Smarta mobiltelefoner strömmar över oss likt en lavin. Idag använder vi mobilen inte bara för att prata med utan lika naturligt även för e-post, spel, musik, webbsurf och film.

Idag finns mobilnät som via 3G eller 4G utan problem kan leverera bra nedladdningshastigheter i många städer. Om du inte har den bästa täckningen där du bor eller kanske har ett abonnemang som bara tillåter dig att ladda ner ett visst antal GB kan det vara väldigt intressant att istället ansluta till nätet via WiFi.

Som du säkert vet vid det här laget har WiFi en begränsad räckvidd och att ansluta nallen via WiFi lämpar sig således bäst när du befinner dig hemma, på jobbet eller kanske skolan, där det finns bra täckning och du inte rör dig över speciellt stora ytor.

Att ansluta en smart mobiltelefon, exempelvis en iPhone, till ett trådlöst nätverk är för det mesta inte alltför svårt. Inställningar och menyer sitter naturligtvis på olika platser i telefoner av olika märken men för den nyfikne brukar det sällan vara ett problem. Rådfråga gärna manualen eller butiken där du köpt telefonen om du känner dig osäker.

Ska du ansluta din iPhone till ditt nya nätverk gör det helt enkelt såhär:

 1. Välj ikonen för inställningar.
 2. Klicka på Wi-Fi alternativet.
 3. Om Wi-Fi inte är aktiverat kan du slå på det överst på sidan med Wi-Fi inställningar.
 4. I listan på tillgängliga nätverk letar du upp och klickar på ditt nätverk. Har du deaktiverat broadcast SSID, så att ditt nätverk ska vara svårare att se, och nätverket inte automatiskt dyker upp i listan kan du behöva klicka på alternativet Annat… som syns sist i listan.
 5. När du klickat på ett nätverk blir du ombedd att skriva in lösenordet (nyckel), förutsatt att du vält att skydda ditt nätverk. Klicka därefter på knappen för Anslut.
 6. Om du knappat in rätt lösenord ska telefonen ansluta mot nätverket.

Ställ in din iPhone för att ansluta till ditt trådlösa wifi nätverk. Ställ in din iPhone för att ansluta till ditt trådlösa wifi nätverk.

När du konfigurerat din iPhone för nätverket kommer den automatiskt att ansluta när telefonen befinner sig inom dess täckningsområde och du använder den för att komma åt något på nätet.

NAS för backup

Jag använder idag ett NAS för backup och som generell lagringsyta. Mitt NAS är ett QNAP TS-239 Pro.

Ett NAS går i sin enklaste form att beskriva som en hårddisk kopplad till nätverket. Samtliga datorer kan nå disken och lagra och dela filer som ligger där.

Jag släpar nästan alltid runt på någon av mina digitalkameror och tar varje år tusentals bilder. En originalbild tagen med en digital systemkamera som därefter bildbehandlats i ett bättre bildbehandlingsprogram kan utan vidare blir 100 megabyte stor. Ett NAS är för mig helt perfekt för att lagra och ta backup av alla dessa bilder.

Mitt NAS kopplar jag, via kabel, till en av nätverksportarna på min nya router. Routern kan användas till och konfigureras för att bl.a. nå disken från Internet eller flera andra praktiska ting. Detta bortser jag från för stunden och avvaktar med den karamellen till en senare guide.

För att nå mitt NAS över det trådlösa nätverket behöver jag just nu bara ansluta de två maskinerna via en nätverkskabel och se till att de befinner sig på samma C-klass. Om du inte medvetet angett en annan C-klass kommer det i de allra flesta fall inte vara något som du behöver tänka på.

Administrationsgränssnitten för både QNAP TS-239 Pro samt Netgear WNDR3700 sida vid sida för att visa på samma C-klass samt statiskt IP-nummer på NASet.

Lämpligen ger jag även mitt NAS ett statisk IP nummer för att våra datorer alltid ska hitta NASet på samma adress. Den här konfigureringen gör jag helt och hållet i administrationsgränssnittet som mitt NAS erbjuder.

Det befintliga modemet, en säkerhetsrisk

Den nya routern är på plats och det är lätt att glömma bort ett äldre modem, router eller accesspunkt som finns i nätverket.

Jag har en ADSL uppkoppling via Telenor och ett trådlöst modem som vi fick på köpet av Bredbandsbolaget (som vår operatör hette innan företaget blev uppköpta av Telenor). Detta äldre modem är i princip ett ADSL modem med inbyggd accesspunkt.

Jag funderade ett tag på att köpa ett nytt ADSL modem och helt enkelt kasta ut det modem vi fått av Telenor men det kändes på något sätt onödigt. Modemet fungerar som det ska. Eftersom att vi även har IP telefoni genom samma modem vill jag gärna slippa konfigurera detta på nytt via ett nytt modem. Jag tänkte därför försöka fortsätta använda deras modem men på samma gång skruva till dess inställningar något.

Modemets ger idag en trådlös uppkoppling och kryptering via WEP. Modemet fungerar inte som någon router i sig utan bara en accesspunkt där alla enheter i hemmet får IP-adresser och tillgång till Internet genom Telenor. Routerfunktionen finns med andra ord på Telenors sida snarare än i min lägenhet. En CD skriva från Telenor gör det relativt enkelt att koppla upp nya datorer mot nätverket.

Detta är säkert ett smart upplägg, speciellt sett ut Telenors perspektiv. Modemet används bara som en enkel accesspunkt vilket borde underlätta supporten. Problemet är den svaga krypteringen WEP som är en säkerhetsrisk samt att strukturen kan göra det svårt att dela filer och innehåll mellan datorer i hemmet. Som kund får man helt enkelt inte samma kontroll.

Eftersom att jag precis köpt en ny router med inbyggd accesspunkt vill jag slå av den trådlösa nätverket i modemet från Telenor och bara låta modemet fungera som just ett modem.

Jag råder dig bara att göra detta på egen hand om du känner dig någotsånär hemma i nätverksdjungeln. Om inte är det förmodligen bättre att först kontakta din egen operatörs support och höra om inte de kan hjälpa dig på traven med instruktioner. Det kan de förmodligen göra.

Det är inte alltid helt enkelt att hitta instruktioner om hur man ändrar inställningar i modem och annan utrustning som levereras av operatören. Operatörerna vill vanligtvis inte att du och jag ändrar inställningarna hur som helst. Det är kanske inte så svårt att förstå. Det är enkelt att råka göra fel och ställa till med en massa jobb för dem i supporten. Lite Googling på modemnamnet brukar snabbt ge napp och om inte en hel manual i alla fall lite tips och råd från andra vetgiriga där ute. Det finns nästan alltid någon annan som försökt göra samma sak tidigare.

I mitt fall kopplar jag ihop min dator med modemet via en enkel nätverkskabel. Av Telenor får jag en extern adress som inte ligger på samma klass som modemet i sig. Jag får därför se till att manuellt ändra nätverksinställningarna på min dator så att min dator istället befinner sig på 192.168.1 nätet. Därefter surfar jag till http://192.168.1.1 i min webbläsare. Detta är den adress som modemet svarar på.

För att kunna ändra inställningarna måste jag logga på modemets webbsida. Lite sökning på nätet ger även här svar på vilket användarnamn och lösenord som ska användas.

Väl inloggad kommer jag åt alla inställningar. Jag ser att modemet faktiskt ser ut att ha betydligt fler funktioner än de som används. Exempelvis ser jag att det går att ändra till WPA kryptering. Detta hade varit mycket bättre än de ursprungliga WEP inställningarna. Det går även att stänga och öppna portar och modemet verkar även kunna fungera som en router. Modemet verkar till och med ha stöd för gästnät, som jag tidigare skrivit om, även om detta inte annonserats av Telenor.

Detta är naturligtvis intressant att se och skulle erbjuda fler möjligheter i det annars ganska tråkiga modemet. Men egentligen inte något som jag är intresserad av just nu. Jag vill bara stänga av det inbyggda trådlösa nätverket, vilket är enkelt gjort via en av undersidorna.

Stäng av det trådlösa stödet i ett modem från Telenor. Stäng av det trådlösa stödet i ett modem från Telenor (klicka på bilden för att se större bild).

Vi är naturligtvis inte tvungna att stänga av detta trådlösa nätverk men vi slipper risken att ha ett nästan öppet trådlöst nätverk med ett modem som är enkelt att bryta sig in i när man inte behöver det. En sak mindre att behöva fundera på.

Ett trådlöst nätverk utan användare kan även sprida onödiga signaler och röra till etern helt i onödan.

Avsnitt

 1. Den kompletta guiden till att bygga ett  Trådlöst nätverk
 2. Den med rätt prylar vinner, börja planera
 3. Prylarna som gör nätverket
 4. Min önskelista för mitt trådlösa nätverk
 5. Koppla in och koppla rätt
 6. Kommer det att fungera?
 7. En kopp kaffe och en summering

Uppdaterad 2010-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner