omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Min önskelista för mitt trådlösa nätverk

När du nu vet hur miljön ser ut och vet vilka prylar som finns att använda är det dags att försöka skapa en bild över ditt eget, kommande, trådlösa nätverk. Miljön ska tillsammans med förväntningar och krav på nätverket som sådant resultera i en konkret plan och inköpslista.

Berätta för dina vänner

Hur ska nätet användas?

En viktig sak att tänka igenom är på vilket sätt nätverket ska användas och vad vi ska koppla till nätverket.

Alla prylar som ska användas med och kopplas till det trådlösa nätverket måste naturligtvis ha stöd för WiFi. Finns inte detta stöd inbyggt kan du behöva tillföra detta via adaptrar eller bryggor. En stationär dator kan exempelvis ges stöd för WiFi via en enkel USB dongel. En spelkonsol eller en skrivare med nätverksstöd kan behöva en trådlös brygga för att komma åt det trådlösa nätverket.

Min egen lista över enheter som ska kopplas till nätverket ser ut såhär:

 • Två privata bärbara datorer.
 • Ett antal bärbara datorer som både jag och min fru använder i jobbet.
 • En mediadator i vardagsrummet för foton, musik och film.
 • Ett NAS för nätverkslagring.
 • En skrivare med USB anslutning som jag vill göra trådlös.
 • iPhone och andra mobiltelefoner med WiFi stöd.
 • Datorer som vänner och bekanta tar med sig.

Samtidigt vill jag för framtiden även säkerställa att nätverket kan fungera med:

 • IP telefoner över WiFi. Telefoner via exempelvis Skype.
 • Trådlösa musikspelare i köket eller sovrummet.
 • Pekdatorer, exempelvis en iPad från Apple.
 • Trådlös nätverkskamera.

5 måste ha funktioner i mitt nätverk

Vid det här laget börjar det formas en bild över vad jag behöver för prylar och vad de ska klara av. Det finns 7 krav som måste uppfyllas.

 1. En apparat, en låda
  Eftersom att jag bara behöver en router och en accesspunkt vill jag gärna att detta ska rymmas i en enda låda.
 2. Stöd för IEEE 802.11n
  Den senaste standarden erbjuder naturligtvis bäst prestanda. Det var inte så länge sedan standarden blev fullt godtagen och de flesta produkter på marknaden stödjer därför än så länge bara tidigare utkast av standarden, s.k. Draft N produkter. Skillnaden mellan de sista utkasten och den godtagna standarden är dock så liten att jag inte har något problem att köpa en Draft N produkt.
 3. Dubbla SSID
  Varken jag eller min fru är infödda Göteborgare. Därför har vi mycket släkt och vänner på andra håll i landet som då och då kommer på besök. Inte så sällan har de med sig sina egna datorer. Till detta sitter ibland även kollegor till oss och jobbar i lägenheten samt vänner på nära håll eller grannar. Alla dessa människor som kommer hit med sin dator vill såklart även koppla upp sig mot Internet. För att kunna erbjuda dem en uppkoppling men på samma gång hålla vårt eget nät och datorer skyddade vill jag ha en accesspunkt med stöd för två trådlösa nätverk på samma gång, två SSID. Ett för våra egna prylar och ett för besökares. Detta kallas ibland även gästnät, ett trådlöst nätverk för våra gäster.
 4. WPA2
  Kryptering och säkerhet är naturligtvis en viktig aspekt när man planerar för ett trådlöst nätverk. Det finns ett par olika krypteringsstandarder som är vanliga i konsumentprodukter och WPA2 är definitivt den säkraste och bästa.
 5. Gigabit portar
  Även om den här guiden handlar om att sätta upp ett trådlöst nätverk vill jag ändå inte stänga dörren för att kunna ansluta även trådbundna apparater. För det behöver routern även nätverksportar, så snabba som möjligt såklart. Tidigare nämnde jag att jag ska koppla ett NAS till nätverket. Jag har fördelen av att kunna placera routern och vårt NAS intillvarandra och jag vill därför kunna koppla ihop prylarna med kabel. Detta för att få bättre överföringshastighet mellan routern och nätverksdisken. Ska jag flytta extremt stora filer kan jag även koppla in min bärbara dator till routern via kabel och på så sätt få en extremt snabb anslutning mot nätverksdisken.

Dags att handla

Undersökt miljön för nätverket. Check. Kartlagt behoven och hur nätverket ska användas. Klart. Formulerat en kravlista på routern och accesspunkten samt ev. andra prylar som behövs. Check.

I min lägenhet blir det här en ganska enkel uppgift. Alla rum är i samma plan och de flesta av väggarna är i trä. För min del räcker det väl med en enkel router och accesspunkt.

Tack vare planeringen vet jag väl vad jag behöver för pryl. Dags att börja leta efter det hårda paketet.

Vilken tillverkare eller butik du vänder dig till är naturligtvis individuellt. Eftersom att jag känner mig säker på vad jag vill ha och har erfarenhet av olika produkter sedan tidigare köper jag gärna min nya router på nätet, där urvalet är stort och det är enkelt att jämför priser. Hade jag känt mig lite mer osäker hade jag förmodligen istället fundera på att vända mig till en lokal datorbutik där det finns möjlighet att återkomma, fråga och ev. även få hjälp med installationen.

Behöver du köpa fler prylar brukar det vara bäst att sikta på att köpa produkter från samma tillverkare. Alla produkter som stödjer samma standard ska i teorin fungera tillsammans men det brukar ändå löna sig att försöka hålla sig till en leverantör. Det kan förbättra prestandan, administrationen kan bli enklare om man känner igen gränssnitten och om det blir fel eller problem är det förmodligen enklare i kontakten med tillverkarens support. Det är inte så svårt att föreställa sig situationer där tillverkarna skyller på varandras produkter om något gått snett.

Innan du bestämmer dig, utnyttja möjligheten att göra enkla sökningar på både produkten och butiken på nätet och läs recensioner, betyg och diskussioner kring produkten. Diskussionsforum kan ge värdefull information om exempelvis brister, som tillverkarna naturligtvis inte alltid talar högt om och många datortidningars eller konsumentsidors tester finns tillgängliga på nätet.

Själv bestämmer jag mig för att köpa en Netgear WNDR3700.

Avsnitt

 1. Den kompletta guiden till att bygga ett  Trådlöst nätverk
 2. Den med rätt prylar vinner, börja planera
 3. Prylarna som gör nätverket
 4. Min önskelista för mitt trådlösa nätverk
 5. Koppla in och koppla rätt
 6. Kommer det att fungera?
 7. En kopp kaffe och en summering

Uppdaterad 2010-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner