omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Koppla in och koppla rätt

Den tålmodiga väntan är över. Äntligen är prylarna hemma i lägenheten. Redo att kopplas ihop. En del ser på detta med förtjusning, som det roligaste med hela processen medan andra kan känna sig lite tveksamma till alla sladdar, inställningar och utmaningen att få sakerna att fungera tillsammans.

Berätta för dina vänner

Få prylarna att fungera

Det första steget i att sätta upp ett nytt trådlöst nätverk är nästan alltid att installera den nya routern och/eller accesspunkten. När routern fungerar som den ska är det därefter dags att koppla upp alla enheter, för att få ett komplett nätverk.

Efter några dagars tålmodigt väntade levererades min nya router, en Netgear WNDR3700 med en gul postbil.

Lådan innehåller de nödvändigaste. Själva routern, en nätverkskabel, strömadapter, en installationsskiva och som vanligt lite garantipapper och manualer. Sladdar och kontakter är märkta med siffror för att det ska vara tydligt vad som ska kopplas in var. Föredömligt!

Netgear WNDR3700.

I lådan finns allt som behövs. I lådan till Netgear WNDR3700 finns allt som behövs.

Tydliga symboler talar om att jag först ska sätta i den medföljande installationsskivan i min dator. På skivan finns en guide som visar hur och i vilken ordning jag ska koppla ihop sakerna, steg för steg.

Först den fysiska installationen där alla kablar och sladdar ska kopplas rätt. Små animationer i installationsguiden och kablar i olika färger som dessutom är märkta med siffror gör det enkelt att se vilken kabel som ska sitta var och i vilken ordning jag bör koppla in dem i.

En enkel installationsguide gör det enkelt att koppla alla kablar rätt. En enkel installationsguide gör det enkelt att koppla alla kablar rätt.

När alla sladdar är på plats är det dags för konfigureringen av routern för att göra routern till "min egen". Installationsguiden på skivan hjälper till.

Även detta steg är relativt enkelt där jag erbjuds fylla i SSID (namn på nätverket) och göra inställningar för krypteringen.

Du bör använda ett SSID som du lätt känner igen. På samma gång är det inte fel att undvika att använda namn, efternamn eller adress då det även blir enklare för andra att se vems det trådlösa nätet är.

Du bör absolut använda WPA eller allra helst WPA2 kryptering. Dessa tekniker är de säkraste. WEP är en äldre teknik som idag ansens väldigt osäker och som är enkel att forcera för den som vet hur det kan göras.

Ange ditt SSID, namn på nätverket, samt krypteringsteknik. Ange ditt SSID, namn på nätverket, samt krypteringsteknik.

Så snart installationsguiden är klar är routern redo att användas.

Är vi då färdiga, är det så enkelt? Både ja och nej. Routern är helt riktigt klar att använda. Installationsguiden lät mig sätta de grundläggande inställningarna. Men- jag vill göra ytterligare justeringar.

Exempelvis lät installationsguiden inte mig själv bestämma ett administratörslösenord för routern. Detta är något som jag tycker att man absolut bör göra. Använder man standardlösenordet är det enkelt för en utomstående att ta över och ändra inställningarna i routern om personen av någon anledning kommer in i nätverket. Jag vill även skapa ett gästnät, som våra besökare kan användare.

För att göra ytterligare inställningar i routern startar jag en webbläsare och surfar till http://192.168.1.1 . Detta är routerns IP adress. Genom att surfa till adressen kommer jag åt det webbaserade administrationsgränssnittet som låter mig titta på och justera routerns olika inställningar.

Jag loggar in med routerns standardlösenord. Detta lösenord visades i summeringen i installationsguiden. Gränssnittet är inte speciellt vackert men det är egentligen inte det viktigaste.

Till vänster finns en meny med de inställningar som kan göras. I mitten gör jag mina inställningar och till höger presenteras ett enklare hjälpavsnitt om respektive inställning.

Gränssnitt för att administrera routern i webbläsaren. Gränssnitt för att administrera routern i webbläsaren.

Det går att göra en massa spännande inställningar i routern. Här och nu nöjer jag mig dock med att ändra routerns administratörslösenord samt skapa ett gästnätverk.

Installationen av routern och accesspunkten kan såklart variera beroende på produkt och tillverkare. Finns det ingen bra instruktionsskiva som i det här fallet med en steg för steg guide är det ändå viktigt att du tar dig tid att konfigurera samma inställningar i den produkt du valt att köpa.

  1. Administrationslösenordet för routern och accesspunkten.
  2. Kryptering
  3. SSID

Nu är routern och accesspunkten färdig att användas. Nästa steg är att koppla upp datorerna mot den nya routern.

Avsnitt

  1. Den kompletta guiden till att bygga ett  Trådlöst nätverk
  2. Den med rätt prylar vinner, börja planera
  3. Prylarna som gör nätverket
  4. Min önskelista för mitt trådlösa nätverk
  5. Koppla in och koppla rätt
  6. Kommer det att fungera?
  7. En kopp kaffe och en summering

Uppdaterad 2010-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner