omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Den med rätt prylar vinner, börja planera

Det är varken den med flest eller dyrast prylar som vinner. Den som vinner är den som får bäst resultat. Det bästa knepet för att få de bästa prylarna är lika enkelt som det är smart. Fundera och planera först och handla sen.

Berätta för dina vänner

Hur planerar man för ett trådlöst nätverk?

Att planera eller inte planera, det är frågan. Vissa gillar att kasta sig ut och se vad som händer. Om du som jag däremot tillhör den beräknande kategorin och dessutom gärna vill ha det mesta för dina hårt intjänade kronor är det förmodligen bättre att ta en stund och se dig lite omkring först.

Att planera för ett trådlöst nätverk handlar i huvudsak om att tänka på fyra saker.

 1. Den fysiska miljön nätverket ska fungera i.
 2. Hur din uppkoppling mot resten av världen ser ut och fungerar.
 3. Vilka prylar som ska kunna använda nätet och dina krav på detsamma.
 4. Vilka prylar finns till ditt förfogande på marknaden för att fylla dina behov.

Miljön påverkar ditt nätverk

Det första och enklaste du kan göra är att kika dig omkring och fundera på hur det ser ut där du bor, eller ska bygga ditt nätverk.

Radiosignalerna i ett trådlöst nätverk påverkas av den miljö de ska röra sig i. Väggar, våningsplan eller andra saker i hemmet kan påverka signalerna och hur du ska bygga ditt nätverk på bästa sätt.

Vad finns i dina väggar?

Inget hem utan väggar. Materialet i väggarna påverkar i högsta grad ett trådlöst nätverk. Tunna väggar eller väggar av något porösare material, exempelvis trä, dämpar signalerna mindre jämfört med tjocka väggar i exempelvis betong, tegel eller sten.

I väggarna kan det även gömma sig skorstensstockar, ventilationstrummor eller andra saker som är lätta att inte tänka på i första hand men som kan spela stor roll för hastigheten och kvalitén i ditt trådlösa nätverk.

Skorsten begränsar täckningen i det trådlösa nätverket. Skorsten begränsar täckningen i det trådlösa nätverket.

Lägenheten jag ska sätta upp ett trådlöst nätverk i ligger i stadsdelen Majorna i Göteborg. Huset är ett så kallat landshövdingahus, som är vanliga i delar av Göteborg. Det är ett jättefint gammal hus, byggt i början på 1920 talet. Första våningen i sten och två i trä. När huset byggdes fanns toalett i trapphuset och lägenheterna var små arbetarbostäder.

Lägenheten består idag av flera tidigare lägenheter. Trotts detta är ingen av mellanväggarna i tegel eller sten, vilket ger mig en stor fördel. Två tidigare kök med skorstensstockar skulle kunna ställa till med problem men eftersom att de är placerade vid lägenhetens ytterkanter bör de inte ställa till med några problem.

Hur många våningsplan ska ditt nätverk täcka?

Antennerna på de flesta konsumentprodukter för trådlösa nätverk är rundstrålande. Det betyder att signalerna sprider sig i en plan cirkel runt apparaten, exempelvis accesspunkten.

Bäst täckning i nätverket har man därför jämte accesspunkten i ett horisontellt plan. Precis ovanför eller under accesspunkten kan täckningen däremot vara betydligt svagare eller i värsta fall nästan obefintlig, även om avståndet till accesspunkten är litet.

Detta har stor påverkan på ett trådlöst nätverk i flera plan. Det kan exempelvis krävas att du använder en accesspunkt på varje plan, som är sammankopplade via nätverkkabel, eller ser till att använda andra antenner, med ett annat spridningsmönster.

Rundstrålande antenner på accesspunkten på våning ett ger begränsad täckning på andra våningen. Rundstrålande antenner på accesspunkten på våning ett ger begränsad täckning på andra våningen.

Två accesspunkter, en på varje våning, ger bättre täckning i hela huset. Två accesspunkter, en på varje våning, ger bättre täckning i hela huset.

Precis som i de flesta lägenheter ligger alla rum i min lägenhet på samma plan. Därför klarar jag mig utan vidare med en enkel trådlös router.

Kontakt med omvärlden

Naturligtvis ska vi inte bara koppla samman våra datorer med varandra utan dessa ska även nå Internet.

Om du planerar att sätta upp ett trådlöst nätverk har du förmodligen en trådbunden bredbandsanslutning. Var kontakterna för detta är placerade kan påverka var du kan placera din basstation, accesspunkt, navet i ett nätverk. Ett ADSL modem måste vanligtvis placeras vid det första telefonjacket, vilket kan påverka även placeringen av din router och accesspunkt.

Det brukar vara enklast att försöka placera routern och accesspunkten i anslutning till kontakterna eller modemet för att slippa dra fler sladdar än nödvändigt.

Detta låter enkelt men samtidigt får man inte glömma hur det ska se ut i praktiken.

En basstation är vanligtvis inte speciellt vacker att titta på. Den kräver även el. De flesta vill förmodligen försöka gömma sin basstation i en garderob eller skåp. Om detta inte går och basstationen måste stå där den syns är även utseendet något man får beakta.

Basstationen bör såklart också fästas på en höjd där den är svår att nå för de minsta och förmodligen också mest nyfikna i familjen.

Min lägenhet har en ADSL anslutning. Därför påverkas jag i högsta grad av var det första telefonjacket sitter.

Jag vill på samma gång av flera olika anledningar gärna försöka dölja mina apparater. Förutom ett modem, en trådlös router har jag även en skrivare och ett NAS som allihop bör placeras på samma ställe. Rummet där mitt första telefonjack är placerat är en barnkammare. Jag vill naturligtvis inte att minstingen ska råka komma åt apparaterna.

Jag vill därför försöka placera mina apparater i ett intilliggande skåp. Eftersom att rummet är ett gammalt kök finns ett stort före detta skafferi på samma vägg som mitt telefonjack. Det finns även redan indragen el i skafferiet och allt som behövs är ett extra uttag. Detta blir en perfekt placering.

Skafferiets storlek och rymd gör att jag inte behöver tänka speciellt mycket på värmeutvecklingen. En trådlös router eller modem utvecklar sällan lika mycket värmen som exempelvis en hel dator men tänk gärna på att ändå inte placera den mellan travar med handdukar eller liknande.

Bilden är klar

Förhoppningsvis har du efter din husesyn fått upp ögonen för smarta lösningar eller möjliga problem som du måste försöka parera.

Det är svårt att säga exakt hur mycket en speciell vägg, en skorstensstock eller konstigt placerade kontakter påverkar.

Mitt råd är att börja med att göra det bästa du kan med relativt enkla medel. Försök undvika de värsta fallgroparna och problemen men undvik att lägga för mycket kraft på att försöka tackla de mindre problemen från början. Köp inte på dig prylar som du inte vet att du kommer att behöva.

Var istället medveten om möjliga problem och försök vara uppmärksam på om det verkligen leder till problem eller om det inte visar sig vara så allvarligt när nätverket slutligen finns på plats.

Det är bättre att behöva köpa till en extra repeater i efterhand än att köpa en i onödan från början.

Min egen ritning ser ut ungefär som nedan.

Min lägenhet. Bra täckning i stora delar av lägenheten. Min lägenhet. Bra täckning i stora delar av lägenheten.

Avsnitt

 1. Den kompletta guiden till att bygga ett  Trådlöst nätverk
 2. Den med rätt prylar vinner, börja planera
 3. Prylarna som gör nätverket
 4. Min önskelista för mitt trådlösa nätverk
 5. Koppla in och koppla rätt
 6. Kommer det att fungera?
 7. En kopp kaffe och en summering

Uppdaterad 2010-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner