omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Prylarna som gör nätverket

Idag finns det massor av bra och ganska billiga produkter för trådlösa nätverk på konsumentmarknaden. Ett mängd tillverkare erbjuder olika produkter med olika finesser och såklart till olika pris. Förkortningarna och superlativen haglar i annonserna och på förpackningarna.

I föregående kapitel diskuterades olika förutsättningar. Nu är det dags för prylarna.

Berätta för dina vänner

Brandväggen, obehöriga äga ej tillträde

Vanligtvis används brandväggar mellan Internet och det interna nätverket. Jobbet är att filtrera trafiken och skydda det interna nätverket från hot på Internet.

Brandväggens uppgift är att släppa igenom behörig trafik, exempelvis surfning, IP telefoni, e-post och mycket annat. På samma gång ska den hindra eller försvåra tillvaron för elak och dålig trafik. Detta kan vara allt från skum trafik på nätet som försöker komma åt det interna nätverket till virus på insidan som försöker skicka ut känslig data till mottagare utanför.

På företagssidan är brandväggar idag lika vanliga som kaffemaskiner eller häftapparater. I billigare konsumentprodukter är de sällan lika vassa men kan ändå fylla en viktig funktion. Förutsatt att man sätter sig in i hur man kan utnyttja den. Läs ännu mer om brandväggar här.

Brandvägg. Brandvägg.

Routern är spindeln i nätet

Routern är nätverkets trafikpolis och finns i mer eller mindre alla nätverk, såväl trådbundna som trådlösa. Ordning och reda är viktigt i ett nätverk och routern håller vanligtvis ordning på vilka datorer och andra apparater som är del av nätverket och sorterar trafiken mellan dem.

Router. Router.

Accesspunkten klipper sladdarna

Om routern håller ordning i nätverket är accesspunktens routerns högra arm. Accesspunkten ser till att göra nätverket trådlöst. Accesspunkten svarar vanligen för att hålla reda på vilka apparater som är uppkopplade mot nätverket trådlöst.

En av de viktigaste uppgifterna för accesspunkten är att kryptera trafiken, radiosignalerna, så att bara de apparater som ingår i nätverket kan se och förstå trafiken. Det är inte meningen att grannen ska se vilka sidor du besöker eller läsa innehållet dina mail. Läs mer om kryptering här.

I konsumentprodukter sker också ofta autentiseringen i accesspunkten. Det betyder att accesspunkten även styr vem eller vilka som får koppla upp sig trådlöst till nätverket. Alternativet hade varit att vem som helst i närheten skulle få använda ditt trådlösa nätverk, vilket kan vara lite problematiskt.

Ett nätverk kan bestå av flera accesspunkter.

Komplett nätverk med två accesspunkter samt trådbundna och trådlösa klienter. Komplett nätverk med två accesspunkter samt trådbundna och trådlösa klienter.

Kombinationsprylar, flera prylar i samma låda

Kikar man på många av de prylar som marknadsförs gentemot oss konsumenter finns flera av de prylar jag nämnt tidigare, brandvägg, router och accesspunkt i samma låda, samma apparat. Det är oftast praktiskt om man behöver alla funktioner på en gång. Det kan göra administrationen och supporten enklare. Dessutom kan det vara skönt att bara ha en blinkande låda att placera jämfört med två, tre eller fyra.

Trådlös router. Trådlös router.

Repeater gör nätverket större

Dagens accesspunkter har bara täckning inom ett relativt begränsat område. Man bör komma ihåg att de avstånd som tillverkarna nämner i produktbeskrivningarna vanligtvis bara är teoretiska som mer eller mindre aldrig kan uppnås under normala förhållanden.

Det finns många situationer där man behöver kunna bygga ut det trådlösa nätverket så att det täcker en större yta. Exempelvis om man vill täcka in flera våningar, en lagerbyggnad eller större kontor. I en sådan situation kan en eller flera repeaters vara till stor nytta.

Accesspunkten skickar iväg en radiosignal. Repeatern snappar upp signalen och skickar ut den på nytt för att på så sätt utöka ytan som täcks av nätverket. På det sättet kan en accesspunkt och en dator kommunicera även om de är placerade lite längre ifrån varandra.

Repeaters har en viktig funktion av fylla. Men- man bör inte låta entusiasmen skena iväg och använda för många repeaters. Varje repeater tillför fler signaler i etern och för många eller onödiga repeaters kan orsaka mer trafikstockningar än nytta om man inte tänker efter.

Ett bra alternativ till att använda repeaters är att använda flera accesspunkter. Detta kräver dock att det finns en möjlighet att ansluta varje accesspunkt till routern via en kabel, något man slipper med en repeater.

Repeater. Repeater.

Bryggor

En brygga mellan en båt och land fungerar ungefär som en brygga mellan ett trådlöst och ett trådbundet nätverk.

En trådlös brygga kan användas för att ge en dator, spelkonsol eller annan pryl som saknar eget stöd för WiFi tillgång till det trådlösa nätverket.

Bryggan kopplas till prylens nätverksport och översätter den trådbundna kommunikationen till trådlösa signaler.

Trådlösa bryggor kan även användas för att koppla samma två nätverk över ett avstånd. Exempelvis knyta ihop två nätverk i olika hus.

Trådlös brygga mellan en trådbudet samt trådlöst nätverk. Trådlös brygga mellan en trådbudet samt trådlöst nätverk.

Avsnitt

  1. Den kompletta guiden till att bygga ett  Trådlöst nätverk
  2. Den med rätt prylar vinner, börja planera
  3. Prylarna som gör nätverket
  4. Min önskelista för mitt trådlösa nätverk
  5. Koppla in och koppla rätt
  6. Kommer det att fungera?
  7. En kopp kaffe och en summering

Uppdaterad 2010-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner