omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

En kopp kaffe och en summering

Kaffebryggaren puttrar trivsamt i köket och det är dags att summera artikeln och vårt nya nätverk. Ett nytt nätverk i ett par enkla steg, planera, köpa och konfigurera.

Berätta för dina vänner

Var det svårt?

Inte speciellt. Prylarna är inte alls, som för några år sedan, speciellt svåra att förstå. Det kan fortfarande göras förbättringar men guiderna och informationen har blivit mycket bättre de senaste åren. Det är inte längre svårt att koppla in allting och få det rätt.

Den största utmaningen för de flesta är förmodligen förarbetet, planeringen. Vad behöver jag och vad ska jag köpa för prylar. Förhoppningsvis har den här guiden hjälpt dig på vägen.

Var det dyrt?

Nej. På första sidan i den här guiden beskrev jag hur det inte finns någon patenterad mall för hur vi bygger ett trådlöst nätverk. Olika prylar, miljö och förväntningar påverkar alla vad vi behöver för saker. Klarar du dig, som jag, med en enkel router kommer du dock undan ganska lätt. De finns idag riktigt biliga routers och för cirka en tusenlapp får du en bra router.

Blev resultatet vad jag hade tänkt mig?

Ja faktiskt. Inga överraskningar, vilket vi väl här får se som en bra sak. Min nya router har vid det här laget gjort ett utmärkt jobb ett par månader. Täckningen är utmärkt och överföringshastigheten bra.

När jag kopplade in och testade routern placerade jag den under skrivbordet. Datorn var placerad rakt ovanför och i precis det läget upplevde jag att anslutningen var lite tveksam. Vid placering lägre från routern i sidled blev täckningen betydligt bättre. Jag misstänker att detta har att göra med att routern har en inbyggd rundstrålande antenn som gör att anslutningen blir svagare direkt över och under routern. Efter att routern fått som slutgiltiga placering, ca en meter över golvet har detta aldrig varit ett problem igen.

Vad är nästa steg?

Jag hoppas att du med den här guiden blivit både inspirerad att sätta upp ditt eget trådlösa nätverk samt fått vägledning i hur du kan göra detta.

Har du funderingar eller frågor får du gärna titta in på vår Facebook grupp eller läsa vidare bland alla andra artiklar och guider på omWLAN.se.

Avsnitt

  1. Den kompletta guiden till att bygga ett  Trådlöst nätverk
  2. Den med rätt prylar vinner, börja planera
  3. Prylarna som gör nätverket
  4. Min önskelista för mitt trådlösa nätverk
  5. Koppla in och koppla rätt
  6. Kommer det att fungera?
  7. En kopp kaffe och en summering

Uppdaterad 2010-01-10 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner