omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Installera och använd den nya skrivaren

Min nya skrivare och vän, en Canon Pixma MG8150, har letat sig hem till mitt vardagsrumsgolv. En ganska stor och myndig låda. Dags att öppna kartongen och se vad som döljer sig innanför kartongen.

Berätta för dina vänner

En skrivare i en låda

Nya prylar är alltid lika spännande. Jag har aldrig ägt en Canonskrivare förut och det ska bli spännande att se vad som döljer sig bakom wellpappen.

Skrivare i en låda. Canon Pixma MG8150 i en låda.

För det första är skrivaren föredömligt förpackad. Skrivaren ligger väl skyddad i lådan. Exempelvis är hörnen på lådan extra skyddade. På sin långa resa runt jorden är det inte helt ovanligt att kartonger får några stötar i hörnen eller kanterna. Då är det föredömligt att dessa är förstärkta för att undvika att innehållet skadas.

Alla skrivarens blanka ytor täcks dessutom av skyddsplast och alla rörliga delar är fasttejpade för att undvika att något repas eller skakar sönder på väg hem till mig.

Jag uppskattar detaljer och när någon verkligen har tänkt till. Ett bra exempel på detta är att Canons ingenjörer sett till att det finns smarta handtag som gör att det är enkelt att lyfta ur själva skrivaren ur förpackningen. Skönt att slippa brottas med en sådan sak.

Massa fack och luckor. Canon Pixma MG8150 har en massa fack och luckor.

När lådan är tom hittar jag följande saker på golvet:

 • Instruktionsböcker.
 • Skivor med drivrutiner och program.
 • Skrivarhuvud.
 • bläckpatroner (6st).
 • Strömkabel.
 • Papper för justering av skrivarhuvudet.
 • Kassett för CD skivor för skrivaren.
 • Fotopapper.

I lådan döljer sig... I lådan till en Canon Pixma MG8150 döljer sig...

Allt man kan önska sig, nästan. Det följer inte med någon skrivarkabel eller nätverkskabel för anslutning direkt till en dator eller ett trådbundet nätverk. Att det saknas skrivarkabel är i mitt fall inget problem. Skrivaren konfigureras helt och hållet via den inbyggda LCD skärmen och kräver ingen dator om man inte ska ansluta den direkt till en sådan.

Både instruktionsboken och menysystemet finns på Svenska. Däremot ger instruktionsboken anvisningar på samtliga fyra nordiska språk på en gång, på samma uppslag, vilket gör den lite rörig att läsa.

LCD skärmen guidar mig igenom installationen i ett par steg och tar inte speciellt många minuter.

 1. Installation av skrivarhuvudet.
 2. Installation av samtliga sex bläckpatroner.
 3. Justering av skrivarhuvudet. Papper för detta följer med i lådan.
 4. Anslutning. Trådlöst nätverk, trådbundet nätverk och USB (direkt till en dator).

Skrivarhuvud och <a href=bläckpatroner på plats." /> Skrivarhuvud och bläckpatroner på plats.

Jag var ganska nyfiken på hur svårt eller enkelt det skulle vara att ansluta skrivaren till mitt trådlösa nätverk. Jag fick två val. Antingen att välja nätverk och knappa in nyckeln (WPA2) manuellt eller använda WPS (WiFi Protected Setup).

WPS är en teknik vi kan hitta på många modernare trådlösa accesspunkter eller enheter som ansluter till dito. Vi kan trycka på en knapp på accesspunkten och en knapp på skrivaren på samma gång för att ”para” ihop dem. Genom denna enkla knappmanöver kan mina två maskiner hitta och konfigurera sig mot varandra helt på egen hand, utan att jag behöver välja nätverk eller knappa in någon krånglig nyckel.

Tack vare WPS tekniken anslöt och konfigurerades skrivaren mot mitt trådlösa nätverk på några fjuttiga sekunder. Precis så enkelt som det ska vara!

Skrivarens inbyggda LCD skärm används för att installera och underhålla skrivaren samt initiera en rad funktioner. Skrivarens inbyggda LCD skärm används för att installera och underhålla skrivaren samt initiera en rad funktioner.

Hitta och ansluta datorn till skrivaren

Skrivaren är inkopplad och är till synes ansluten till mitt trådlösa nätverk. Nästa steg är naturligtvis att försöka ansluta till skrivaren från min dator. Detta ska vi såklart göra över det trådlösa nätverket.

I lådan finns två skivor. En för PC och en för Mac. Jag skjutsar in den passande skivan i min DVD-läsare.

Skivan hjälper mig att ansluta till skrivaren genom en enkel guide som samtidigt erbjuder mig att installera en rad program och verktyg. Eftersom att jag gärna vill ha någotsånär kontroll över vad som installeras väljer jag att inte bara installera rubbet, som guiden föreslår, utan att göra en anpassad installation och själv välja vilka komponenter jag vill installera.

Nästa steg i processen är för datorn att hitta själva skrivaren. Därför måste jag välja om jag vill ansluta till en lokal skrivare (via en USB-kabel) eller om skrivaren är ansluten till nätverket. Eftersom att jag nyss kopplade upp skrivaren mot mitt trådlösa nätverk väljer jag naturligtvis det senare alternativet.

Installationsguiden lyckas själv hitta och identifiera skrivaren genom att söka igenom de enheter som är anslutna till nätverket.

Så snart datorn hittat skrivaren och jag har gjort de val jag behöver för att bestämma vad som ska installeras är det bara för mig att luta mig tillbaka och låta datorn göra resten av jobbet. Precis så som det ska vara.

Förutsatt att installationen går som den ska tar det inte speciellt många minuter att slutföra installationen.

Installationsprocessen av skrivaren på datorn. Installationsprocessen av skrivaren på datorn.

Använda skrivaren

Att använda en modern nätverksskrivare som den jag nyss installerat skiljer sig inte mycket åt mot att använda en lokal skrivare som kopplats till datorn via en USB-kabel.

När jag väljer att skriva ut ett dokument gör jag precis som vanligt, ser till att min nya skrivare är vald samt gör de inställningar jag önskar i form av dubbelsidig utskrift, upplösning, orientering på pappret, antalet kopior och allt annat jag kan tänka mig och som skrivaren erbjuder i inställningsväg.

När jag trycker på den sista knappen börjar skrivaren, som i mitt fall nu står i en gardrob i andra änden av lägenheten, också helt riktigt att surra och skriva ut mitt dokument. Det är nästan lite magiskt.

Direkt i min dator kan jag även göra generella inställningar på skrivaren samt starta något av skrivarens rengöringsprogram för bläckpatronerna och skrivarhuvudet. Jag kan till och med stänga av den fysiska skrivaren direkt från datorn, utan att behöva trycka på Power-knappen på själva skrivaren.

Anpassa skrivarens inställningar och utför underhåll direkt från datorn. Anpassa skrivarens inställningar och utför underhåll direkt från datorn.

Min nya skrivares huvudsyssla kommer att bestå av att skriva ut dokument, text och bilder. I min önskelista skrev jag dock även att jag även ville kunna använda skrivaren för att scanna, läsa in, dokument. Även detta måste jag såklart testa.

Jag kan välja mellan att påbörja scanningen antingen från min dator eller från skrivaren.

Bland de program jag installerade i samband med installationen i det förra kapitlet fanns ett litet verktyg just för att scanna, Canon IJ Network Scan Utility. Jag startar programmet och får börja med att välja vilken skrivare som ska scanna mitt dokument. Som ett andra steg får jag välja vart på min dator dokumentet ska sparas samt ett filnamn för detta. Jag laddar mitt dokument som jag avser att läsa in i skrivarens scannerfack och trycker på Scanna knappen i datorn.

Några sekunder senare öppnas programmet Canon MP Navigator EX på min dator automatiskt och jag ser mitt inscannade dokument. I mitt fall ett bokomslag.

Filen har sparats som en PDF på datorn och jag kan nu hantera det som vilken fil som helst. Redigera bilden, skicka den via e-post osv.

Det andra alternativet är att initiera scanningen från själva skrivaren. Inte så dumt med tanke på att jag ändå måste gå till skrivaren för att ladda den med dokument som jag vill scanna. Jag styr scanningen direkt från skrivarens LCD skärm.

Jag kan enkelt välja mellan att skicka dokumentet till en dator, spara det på ett minneskort, USB-minne (som båda går att ansluta direkt till skrivaren) eller skicka det via e-post. Jag behöver med andra ord inte ens ha någon dator ansluten till nätverket när jag vill scanna ett dokument utan kan spara det på ett USB-minne. Helt suveränt!

Jag väljer att skicka dokumentet till en dator och får då möjlighet att välja vilken dator på nätverket jag vill skicka dokumentet till.

Det tredje alternativet jag måste göra på skrivaren är i vilket format bilden ska sparas samt om skrivaren ska göra en svart/vit- eller färg- scanning av dokumentet.

Jag trycker på knappen för att scanna i färg och skrivaren surrar lite när scannern sveper över dokumentet. Tillbaka vid min dator har på nytt programmet Canon MP Navigator EX öppnats och dokumentet jag scannade från skrivaren syns som en fil på min dator.

Min nya skrivare kan förutom att skriva ut dokument och scanna desamma även skriva ut omslag på CD/DVD- skivor, foto och mycket annat spännande. Vilka funktioner som finns bestäms framförallt av vilken skrivare du väljer att köpa. Att utforska alla de möjligheter som finns är spännande och något som jag rekommenderar att göra i början för att lära känna din skrivare och dess möjligheter.

Avsnitt

 1. Så här lätt skaffar du dig en egen  Trådlös skrivare
 2. Vad ska jag ha en skrivare till?
 3. Välja skrivaren för mig
 4. Installera och använd den nya skrivaren
 5. Sammanfattning - är jag nöjd?

Uppdaterad 2011-08-12 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner