omWLAN
Följ omWLAN.se på Facebook Följ omWLAN.se på twitter Följ omWLAN.se på Google+
Startsidan Artiklar Guider Nyheter

Välja skrivaren för mig

Vi vet att vi vill ha en skrivare och ungefär vad vi ska ha den till. Hur omsätter vi det till en specifik maskin och en ny bekantskap i familjen eller på kontoret? Marknaden svämmar nästan över av skrivare vilket i teorin borde göra det enklare än enklast att hitta en som passar perfekt. Svårigheten idag finns närmast i att hitta rätt i djungeln och träffa pilen i mitten på tavlan.

Berätta för dina vänner

Fem saker att tänka på inför valet av skrivare

Lite grundläggande skrivarkunskap är inte dumt. Vi börjar därför just där.

1. Bläck eller laser? Det finns ett par varianter till men ska vi vara krassa är de flesta skrivare för konsument- eller småföretagar- marknaden idag antingen bläckstråleskrivare eller laserskrivare.

Vad ska man välja? Låt oss generalisera och göra det så enkelt som möjligt; bläckstråleskrivare om du ska skriva ut både text och bilder samt inte skriver ut speciellt stora volymer. laserskrivare om du framförallt skriver ut text eller lite större volymer. Det finns färglaserskrivare men de är fortfarande något dyrare än sina kusiner bläckstråleskrivarna.

2. Skrivarens egenskaper. Att sammanfatta skrivarens alla egenskaper i en enda punkt är nästan att förenkla det lite för mycket. Det finns ett helt litet berg av olika egenskaper, mer eller mindre vikiga. Det du framförallt ska tänka på är om du klarar dig med en skrivare eller vill passa på att köpa en scanner, kopiator eller eventuellt en fax på samma gång. Då ska du ha en multifunktionsskrivare. Det andra du ska tänka på är hur egenskaperna påverkas av dina behov av att kunna skriva ut foton, etiketter, kuvert eller kanske på CD eller DVD-skivor. Sist men inte minst hittar vi egenskaper som hastighet, möjlighet att skriva ut dubbelsidigt, antal färger och upplösning.

3. Anslutningar. Enklare och billigare konsumentskrivare ansluts fortfarande vanligtvis till en dator i taget, via en enkel USB-skrivarkabel. Lite mer avancerade skrivare för hem eller kontor har däremot oftare stöd för anslutning mot ett nätverk eller i lyxfallet ett trådlöst nätverk. Det gör att flera datorer enklare kan dela på samma skrivare samt att man vanligtvis har större frihet i vart skrivaren ska placeras.

4. Storlek. Den fysiska storleken på skrivaren samt hur stora utskrifter den kan ge dig är viktigt av flera skäl. För det första är exempelvis en skrivare som kan skriva ut i A3 format vanligen ganska mycket dyrare än en mindre A4 skrivare. Kanske kan du skicka iväg dina större utskrifter till närmaste copy-shop eller fotolabb och komma billigare undan så?

För det andra ska skrivaren placeras någonstans. Oavsett om det är under skrivbordet eller du skaffar en nätverksskrivare för placering i närmaste gardrob snackar vi oftast om en ganska respektingivande låda. Speciellt om det handlar om en multifunktionsskrivare. Tänk på att skrivaren måste kunna stå lätt åtkomlig och någonstans där den inte blir för dammig (undvik golvet) eller varm.

5. Totalkostnaden. Idag kostar en skrivare mest först efter att man packat upp den ur lådan. bläckpatroner, lasertoner, specialpapper och nya skrivarhuvuden kostar vanligtvis mer i det långa loppet än vad skrivaren först kostar att köpa. Tänk på att köpa en skrivare där du exempelvis inte behöver köpa en stor dyr bläckpatron med samtliga färger när EN färg tar slut utan att du kan komplettera med en färg i taget, efter hand som att de tar slut.

Om du inte nöjer dig med grundkursen i skrivarkunskap utan vill lära dig ännu mer rekommenderar jag dig att titta förbi systersidan till omWLAN.se, Skrivareguiden.se. Läs mer om bläckstråleskrivare vs. laserskrivare, skrivarens upplösning eller varför inte papper, bläckpatroner eller lasertoners.

Skrivaren för mig

Min önskelista ser ut såhär:

 • Trådlös anslutning via WiFi (såklart).
 • Scanner.
 • Kopiator.
 • Format A4.
 • Bra upplösning för foton.
 • Bra färgåtergivning.
 • Dubbelsidiga utskrifter.
 • Möjlighet att byta ut enskilda bläckpatroner och skrivarhuvudet var för sig i den takt som behövs för att på så sätt uppnå en lägre totalkostnad.

Skrivaren för mig kommer med största sannolikhet inte att vara skrivaren för dig. Dina behov och önskemål måste styra ditt val av skrivare. Se därför till att ta fram din egen önskelista innan du börjar kika på utbudet och olika skrivare.

Ett enkelt och bra sätt att hitta skrivaren för dig, när du vet vilka egenskaper som är viktiga för dig, är att använda någon av alla prisjämförelsetjänster på nätet. Där kan du i många fall filtrera på olika egenskaper och pris och på så sätt få lite praktiskt hjälp i att filtrera ut de skrivare som passar dina behov. Min egen favoritsida för detta är Prisjakt.nu.

Glöm inte att utnyttja nätet igen innan du tillslut bestämmer dig för en speciell skrivare. Ta chansen att söka på skrivarens namn eller modellbeteckning för att se om det inte finns värdefulla tester eller diskussionstrådar som handlar om just den skrivaren. Dessa tester eller diskussionstrådar kan ge nyttig och intressant input som tillverkarna kanske inte alltid själva talar högt om.

Mitt eget val föll på en skrivare från Canon med modellnamnet Pixma MG8150.

Canon Pixma MG8150 skrivare.

Avsnitt

 1. Så här lätt skaffar du dig en egen  Trådlös skrivare
 2. Vad ska jag ha en skrivare till?
 3. Välja skrivaren för mig
 4. Installera och använd den nya skrivaren
 5. Sammanfattning - är jag nöjd?

Uppdaterad 2011-08-12 | Daniel Estelius

Berätta för dina vänner